„Атлетико" (Мадрид) отстрани "Арсенал" в полуфиналите на Лига Европа и сложи край на надеждите на Арсен Венгер да завърши с трофей последния си сезон начело на "артилеристите".

С гол на Диего Коста в продължението на първото полувреме "Атлетико" спечели реванша в Мадрид с 1:0 и с общ резултат 2:1 се класира за деветия си европейски финал и трети в Лига Европа.

В опит да спечели втория по сила европейски турнир за трети път след 2010 и 2012 г. "дюшекчиите" ще срещнат "Олимпик" (Марсилия). Френският тим отстрани "Ред бул" (Залцбург) с общ резултат 3:2 след продължения.

Битката за трофея в Лига Европа е на 16 май в Лион.

"Арсенал" се размина с втория си европейски финал в Европа при Венгер след загубения от "Барселона" в Шампионската лига през 2006 г. Лондончани пропуснаха последната възможност да участват в най-силния клубен турнир през следващия сезон, която даваше спечелването на Лига Европа.

Тимът на Венгер се бори с "Бърнли" за шестото място във Висшата лига, загуби финала за Купата на лигата от "Манчестър сити" (0:3), а в Купата на Англия беше елиминиран още след първия си мач - 2:4 срещу "Нотингам форест".

"Атлетико" закономерно сложи край на европейското участие на "Арсенал". След като в първия мач стигна до равенство, въпреки че заради червен картон на Симе Вршалко игра с човек по-малко още от десетата минута.

В реванш тимът на Диего Симеоне остави на съперника да владее повече топката, но не му позволи да създаде почти нищо в атака. За целия мач вратарят Ян Облак трябваше да се намесва само веднъж - след удар от дистанция на Гранит Джака, когато спокойно изби топката в корнер.

Благодарение на бързите си контраатаки и неуверена игра в защита на английския тим "Атлетико" създаде доста добри възможности за гол и можеше да спечели с по-убедителен резултат.

В края домакините спокойно контролираха мача и "Арсенал" дори не успя да наложи финален натиск в опит да стигне до продължения. Така 216-ият и оказал се последен европейски двубой на Венгер начело на "артилетистите" завърши със загуба.
Въпреки че "Арсенал" трябваше да търси задължителен гол, "Атлетико" започна по-агресивно мача. Още в шестата минута Коста спечели битката за първа топка с Лоран Косчелни, след това се пребори с Начо Монреал и излезе очи в очи с Давид Оспина. Бразилецът с испански паспорт обаче стреля неточно в опита си да намери близкия горен ъгъл.

След активните първи 15-на минути "Атлетико" даде контрола върху топката на "Арсенал". В няколко ситуации гостите успяха да разиграят добре около наказателното поле, но защитата на "Атлетико" беше много концентрирана и нито веднъж не позволи последното подаване да мине.

В 38-ата минута Антоан Гризман беше оставен да овладее в наказателното поле далечно центриране от свободен удар. Французинът бързо се завъртя и потърси далечния ъгъл, но около от метър го раздели от целта.

Във втората от трите минути добавено време на първата част "Арсенал" се пропука фатално. Монреал закъсня да вземе втората топка след игра с глава на Калъм Чембърг, който смени получилия контузия Косчелни. Гризман пусна чудесен извеждащ пас към Коста, който избяга от закъснелия с реакцията си Ектор Белерин и с левия крак прати топката под гредата, останал сам срещу Облак.

"Арсенал" трябваше да чака до 62-ата минута, за да стигне до първия си приличен шанс за гол. Той дойде след нескопосан опит на Джак Уилшър за удар от дистанция, който се превърна в подаване за Арън Рамзи. Топката дойде малко неудобна за уелсеца, който опита да си поведе с коляно, което даде време на Teйе Партей да блокира последвалия шут.

Минута по-късно дойде и единствената намеса на Облак, който се справи комфортно с удар на Джака от дъгата на наказателното поле.

В 67-ата минута Коста свърши страхотна работа в близост до аутлинията вляво от вратата. Испанският национал намери Гризман, който обаче се забави с удар си и Чеймбърс го блокира.

В 72-ата минута Хенрик Мхитарян отправи хубав удар от ждроб от границата на наказателното поле, но топката премина малко над напречната греда. Десет минути по-късно влезлият като резерва Фернандо Торес получи шанс да ознаменува с гол своя мач №400 за "Атлетико" след груба грешка на Чеймбърс. Ударът на испанеца обаче беше спасен от Оспина.

dnevnik.bg