Шампионът в "Джиро д'Италия" през 2017 г. Том Дюмулен започна защитата на титлата с етапна победа в тазгодишното 101-о издание на надпреварата. Холандецът е първият носител на розовата фланелка, след като беше най-бърз в бягането по часовник по улиците на Йерусалим. Лидерът на "Сънуеб" измина трасето от 9.7 километра за 12.02 минути.

Дюмулен изпревари състезателя на ВМС Роън Денис с две секунди. Трети завърши Виктор Кампенартс от "Лото Судал", който е и европейски шампион в бягането по часовник. Белгиецът беше по-бавен само с няколко стотни от Денис.

"Исках да започна състезанието без сътресения, да нямам проблеми. Искам да спечеля Джирото, така че това е перфектно начало за мен. Трасето беше точно по моите предпочитания – пълна газ, малко почивка и отново пълна газ", каза Дюмулен след финала.

Дюмулен е и първият колоездач от 2006 г., който започва защитата на титлата си от предходната година с етапна победа. Последно това стори Паоло Саволдели през 2005-06.

Миналогодишният победител взе сериозно предимство пред останалите си конкуренти за генералното класиране. Най-близо до Дюмулен завърши Саймън Йейтс от "Мичълтън Скот", който изостана с 20 секунди. Силен часовник за своите възможности направи и лидерът на "Бахрейн Мерида" Доменико Поцовиво (+27 сек).

Тибо Пино изостана с 33 секунди, а Крис Фрум завърши с още четири назад. Лидерът на "Скай" се представи под възможностите си. По-рано през деня той имаше падане в тренировъчното каране по трасето.

Световният шампион в часовника Дюмулен не остави съмнение в своето превъзходство, след като още на първата контрола беше с равно време с Максимилиан Шахман. След това продължи с високо темпо, за да финишира първи. Победата е първа за състезателя на "Сънуеб" през годината, след като до момента той нямаше много впечатляващи резултати.

Общо Дюмулен записа четвърта етапна победа в Джирото, като три от тях дойдоха в бягане по часовник.

Сериозно изоставане имаха и други от претендентите за победата в Джирото. Вторият лидер на "Мичълтън Скот" Естебан Чавес изостана с 46 секудни, Фабио Ару (+50 сек) и Мигел Анхел Лопес (+56 сек).

В събота предстои вторият етап, който също е на територията на Израел. Колоездачите ще изминат 167 километра между Хайфа и Тел Авив, като трасето е отлична възможност за чистите спринтьори с една единствена височина на 91-ия километър. Сериозна опасност обаче крие фактът, че колоната ще се движи по морското крайбрежие и е възможно да се появи силен страничен вятър.

Дневник