Левски" отпразнува юбилея на Георги Аспарухов с обрат срещу "Ботев" (Пловдив) пред малко повече от 2000 зрители на "Герена". В деня, в който се навършиха 75-годишни от рождението на легендарния нападател, сините спечелиха с 3:2, след като губеха с 0:2 до 70-ата минута.

Сините излязоха с голяма част от резервите си и отстъпиваха игрово в голяма част от мача. "Ботев" вкара два гола в рамките на три минути през първото полувреме, а след почивката пропусна отличен шанс да реши мача.

Две попадения на Паулиньо и гол от спорна дузпа на Ривалдиньо обаче донесоха обрат и три точки, с които "Левски" направи решителна крачка към третото място в крайното класиране.

Тимът на Делио Роси събра 60 точки след 33-ия си двубой в Първа лига. Преди последните си три мача за сезона сините водят с пет точки пред "Берое", който е с мач по-малко - срещу "Верея" в неделя, и с 11 точки пред "Ботев".

С мисъл за финала за Купата на България срещу "Славия" на 9 май "Левски" започна мача в състав Николай Кръстев, Ивайло Найденов, Холмар Ейолфсон, Аймен Белаид, Афонсо Фигейредо, Нелуц Рошу, Васил Панайотов, Антъни Белмонт, Жерсон Кабрал, Станислав Иванов и Габриел Обертан.

В "Ботев" имаше някои принудително промени. Титуляри започнаха вратарят Даниел Кайзер и полевите играчи Филип Филипов, Радослав Терзиев, Димитър Пиргов, Лазар Марин, Тодор Неделев, Фелипе Бризола, Серкан Юсейн, Диого Кампос, Жоао Пауло и Стивън Петков.

"Ботев" откри резултата в 31-ата минута. "Левски" сбърка при разиграването на топката. Марин пресече и направи 60- метров пробив до наказателното поле на сините, след което подаде вляво към Жоао Пауло. Бразилецът стреля с левия крак по диагонала и успя да намери далечния ъгъл.

Само две минути по-късно гостите удвоиха аванса си. "Канарчетата" разигра добре по десния фланг, Бризола се измъкна технично от бранител и от аутлинията центрира към Петков, който не остави шансове на вратаря Кръстев с удар от воле от седем-осем метра.

В 62-ата минута централният нападател на "Ботев" имаше чудесен шанс да реши мача с трети гол. Той получи подаване от Бризола пред вратарското поле, но позволи топката да му бъде избита.

В 64-ата минута Пауло беше сменен от Лъчезар Балтанов, а пет по-късно Неделев напусна терена със съмнения за тежка контузия. Вместо него в игра се появи Дуде Ндонгала. "Левски" направи две смени още на почивката - Ривалдиньо и Паулионьо замениха Иванов и Оберта и точно двамата бразилци донесоха обрата.

В 70-ата минута Кабрал задържа добре отдясно и пусна много хубав извеждащ пас към Рошу. От аутлинията румънецът върна назад към Паулиньо. Бразилецът беше оставен абсолютно непокрит и имаше време да си нагласи топката и да я изпрати във вратата.

Шест минути преди края на редовното време реферът Стефан Апостолов отсъди дискусионна дузпа за доста леко падане на Паулиньо. Топката беше избита от краката на бразилеца, който след това се строполи на тревата след контакт с Филип Филипов. Ривалдиньо застана зад бялата точка и изравни - 2:2.

В 90-ата минута "Левски" стигна до пълен обрат. Кайзер спаси удар на Карбал, но топката попадна в Паулиньо, който с чудесен шут от движение с левия крак успя да намери горния ляв ъгъл на вратата.

Дневник