Елиа Вивиани от състава на "Куикстеп" спечели втория етап от Обиколката на Италия - 167 километра между Хайфа и Тел Авив. Италианският спринтьор беше най-силен и напълно оправда очакванията, че е фаворит №1 сред бързите мъже в Джирото. Победата е втора за Вивиани в Обиколката на Италия и общо 56-а в професионалната му победа на шосето.

Италианецът се справя много добре в новия си отбор, след като за седми път от началото на 2018 г. взима победа.

"Важното е да спечелиш, не толкова по какъв начин си го направил. Аз съм много доволен, защото имах стари сметки за уреждане с Джирото. При предишното ми участие не успях да взема победа, която мислех, че заслужавах, така че днес това е факт", каза Вивиани.

Неговата единствена победа дотук в Обиколката на Италия беше през 2015 г., когато отново спечели втория етап, тогава в Генуа.

В спринта в Тел Авив Вивиани не остави шансове на останалите си конкуренти, макар и "Куикстеп" да не успя да го изведе по най-добрия начин. Зденек Щибар се появи в челото около 2.5 километра преди финала, но при навлизането в последния километър Михаел Морков и Фабио Сабатини изгубиха техния спринтьор.

Вивиани се залепи за извеждането на Сам Бенет от "Бора", последва атаката на сънародника си Якуб Маречко и го размина с много мощен спринт. Младият спринтьор на "Вилиер Триестина" остана втори, а Бенет се задоволи с третата позиция.

Още от началото на етапа се откъснаха трима колоездачи Ларс Бак ("Лото Судал"), Балерини ("Андрони") и Гийом Боавен (Израелска колоездачна академия). В етапа имаше и едно категоризирано изкачване. То беше спечелено от Енрико Барбин от "Бардиани", който е и първият носител на червената фланелка за най-добър катерач в Джирото.

В генералното класиране настъпи промяна, след като победителят от първия етап Том Дюмулен на драго сърце предаде розовата фланелка. От началото на етапа тимът му "Сънуеб" не се показа в челото, а ВМС, в чийто редици беше вторият от пролога Роън Денис, беше много активен.

Преди втория междинен спринт в Кесарея основната група "хвана" бегълците и Денис спринтира за трите бонус секунди, които му позволиха да вземе и лидерството в състезанието.

В класирането за розовата фланелка Денис води с една секунда пред Дюмулен и три пред Виктор Кампенартс от "Лото Судал". Други драстични размествания не настъпиха. С победата си във втория етап Вивиани облича цикламеното трико за най-добър спринтьор.

Третият етап е и последен на територията на Израел, откъдето стартира 101-ото издание на Джирото. Колоната ще измине 229 километра между Беер Шева и морския курорт на Червено море - Ейлат. Трасето е със само едно изкачване от четвърта категория, но с начупен терен, който преминава през пустинята Нагиф. Финалът обаче е равнинен и отново предоставя възможност на спринтьорите.

dnevnik.bg