ЦСКА и "Лудогорец" завършиха наравно 0:0 в голямото дерби от 33-ия кръг в Първа лига. Мачът, с който червените отбелязаха 70-ата годишнина от създаването на армейския клуб, не предложи почти никаква интрига. "Лудогорец", който си беше осигурил титлата, игра, за да не загуби, докато ЦСКА проспа първото полувреме.

Срещата беше повторен дебют за Христо Янев начело на червените. Той замени освободения през седмицата Стамен Белчев. Той спря серията от 14 поредни победи на "Лудогорец" и по този начин червените не позволиха на седемкратния шампион да не запише абсолютен рекорд по победи в българския футбол.

Близо 22 хиляди зрители се събраха на стадион "Васил Левски", за да се включат в празника по случай 70 години ЦСКА. Някои от най-големите имена от спортните клубове на армейците бяха уважени и получиха специални плакети. Кулминацията беше пристигането на стадиона с хеликоптер на Христо Стоичков, Димитър Пенев и Димитър Бербатов.

Мачът на стадиона изгледа и президентът на република България Румен Радев.

След като "Лудогорец" си осигури седмата поредна титла в предния кръг и след загубата на ЦСКА от "Ботев", треньорът на тима Димитър Димитров направи някои промени в състава. Шампионите започнаха с трима централни защитници, а изненадващо две от големите звезди Марселиньо и Вандерсон останаха на пейката.

ЦСКА излезе с всичко най-добро, а в атака действаше Хеан Бланко, подкрепян от Десподов, Манолев и Тиаго.

Двубоят започна с много високо и поредица от атаки пред двете врати, но без нищо опасно за вратарите. Първата по-сериозна възможност за шампионите беше чак в 23-ата минута, когато Мисиджан изведе Лукас Саша в наказателното поле, но ударът му се оказа прекалено слаб и не застраши Черниаускас.

"Лудогорец" държеше повече топката през първата част, но не успя да оползотвори това предимство, като няколко пъти шампионите бяха спрени и заради засади.

В самия край на първата част Черниаускас се намеси след удар на Шверчок, избивайки в корнер.

Второто полувреме започна със заря над Националния стадион "Васил Левски", която забави първия сигнал на рефера Никола Попов. Веднага след това червените се хвърлиха в атаки и в рамките на няколко минути стигнаха до поредица от ситуации пред вратата на Хорхе Броун.

Първо Десподов опита късмета си с изстрел от границата на наказателното поле, а после Бланко изскочи зад защитата на шампионите. С отчаян шпагат Моци изби топката право в ръцете на нападателя на ЦСКА и по този начин спечели фаул за "Лудогорец".

Домакините действаха по-добре след паузата, а от успешните действия на шампионите нямаше и помен. В 54-ата минута Десподов отново се озова на отлична позиция, но в последния момент се засуети и реши да подава вместо да стреля, и притичалият Натанаел изби топката.

В 71-ата минута ЦСКА удари и греда, след като един удар на Станислав Манолев срещна страничния стълб.

Силните минути за червените провокираха треньора на "Лудогорец" Димитров да търси и промени. Той пусна на терена Марселиньо и Клаудиу Кешеру, за да стабилизира представянето на отбора си.

"Винаги искаме да побеждаваме, но не винаги се получава. Може би имаше технически брак при последните ни подавания и заради това не ни се получиха нещата. Не е чак такава голяма драма, че серията ни от победи приключи", каза Димитър Димитров след мача.

dnevnik.bg