Румънският "Алба Блаж" с българските националки в състава си Петя Баракова и Славина Колева се класира във финала на волейболната Шампионска лига. Тимът от град Блаж в Трансилвания стигна до мача за титлата след успех с 3:1 (23:25, 25:17, 25:22, 25:22) над гранда на Турция "Галатасарай".

Полуфиналният мач се превърна в българско дерби, след като срещу Баракова и Колева се изправиха Христина Русева и Добриана Рабаджиева, които играят за "Галатасарай".

Турският тим взе първия гейм след много убедителна игра и без да изпуска водачеството от самото начало. Със силни изяви се отличиха Русева и Рабаджиева с по пет точки в първата част.

След това турският тим започна да греши все повече заради играта на разпределителя си Гамзе Аликая. "Алба Блаж" се възползва и чрез Наташа Кръшманович и най-вече кубинката Ана Клегер обърна мача в своя полза.


Русева завърши мача с 12 точки, като направи впечатляващите шест блока. Рабаджиева беше най-резултатна за "Галатасарай" с 19 точки. За "Алба Блаж" Клегер заби 27 точки, а Кръшманович – 10. Петя Баракова се отличи с пет, докато Славина Колева не влезе на полето в нито един от четирите гейма.

"Алба Блаж" е първият отбор от Румъния, който изобщо стига финал в Шампионската лига. Съставът ще има голямо предимство, след като финалната четворка се играе в зала "Поливалента" в Букурещ.

Във финала "Алба Блаж" ще играе с шампионките от миналия сезон "Вакъфбанк". Турският тим се класира за шестия си финал в последните осем години и трети пореден.

В повторение на финала от преди 12 месеца, тимът от Истанбул победи "Имоко волей Конелиано" по много драматичен начин 3:2 (25:22, 25:21, 17:25, 15:25, 16:14). Мачът продължи 2 часа и 14 минути, а над всички беше Тинг Жу, който реализира 24 точки. Силен двубой направи и Лонеке Сльотйеш с 16.

За италианките Саманта Фабрис завърши с 28 точки, но това не се оказа достатъчно за нещо повече от достойна загуба.

Мачът за трето място е днес в 17 ч., а финалът в 20.