С брилянтно изпълнение на Леброн Джеймс в последната секунда Леброн Джеймс "Кливланд кавалиърс" спечели със 105:103 срещу "Торонто раптърс" и се доближи на една победа от финала в Източната конференция на НБА. Осем секунди преди края Джеймс получи топката, премина цялото игрище и със стрелба от краче с табло отбеляза победния кош със сирената.

"Това са моментите, за които живея. Това e, за коeто мечтае един баскетболист - да му се открият тези възможности и да има достатъчно късмет да ги реализира. Правя това още откакто бях на шест, седем, осем, може би дори преди това. Отбелязвал съм някои от тях и това са едни от най-големите моменти в кариерата ми", каза Джеймс след победата в мач №3.


"Кливланд" нанесе решаващ удар срещу "Торонто" след втора победа в много завързан мач. "Кавалерите" откриха серията с победа като гост със 113:112 след продължение, след като наваксаха изоставане от 14 точки. Джеймс и компания записаха осма поредна победа срещу "Торонто" в плейофите на НБА. Те са спечелили 11 от 13-те срещи с "раптърите" в директните елиминации в последните три сезона.

В мач №3 "Кливланд" нито веднъж не изоставаше в резултата, като три пъти отваряше двуцифрена разлика. "Торонто" успяваше да навакса изоставането си, а осем секунди преди края за пръв път изравни резултата след тройка на О Джи Ануноби - 103:103. Канадският тим обаче не намери начин да спре Джеймс и да прати мача в продължение.

Лидерът на "Кливланд" завърши с 38 точки, седем асистенции, четири шест борби и три откраднати топки. Той реализира 14 от 26-те си стрелби от игра и девет от 11-те от наказателната линия.

Oт началото на плейофите Джеймс има 34.8 точки, 9.5 борби, 8.8 асистенции, 1.5 откраднати топки и един чадър средно на мач при 54.7% успеваемост в стрелбата от игра.

"От доста време нямам думи за него. Виждал съм го да изпълнява тази стрелба, този победен кош безброй пъти в тренировките и загрявките преди мачовете. Винаги съм се чудел защо упражнява тази стрелба. За да спечели плейофен мач? Невероятно изпълнение. Той го направи за пореден път. През целия сезон е изключителен за нас в тези ключови моменти", коментира Кевин Лав.

Лав също изигра много силен мач и завърши с 21 точки и 16 борби при 50% успеваемост в стрелбата от игра. Кайл Корвър добави 18 точки, след като вкара шест от осемте си стрелби от игра, включително четири тройки от шест опита. Джордж Хил се отчете с 12 точки, а Джеф Грин се включи от пейката с 11.

За "Торонто" най-резултатен беше Кайл Лаури с 27 точки. Ануноби изигра отличен мач с четири тройки от седем опита и общо 18 точки. Си Джей Майлс се включи солидно от пейката с 13 точки. Разочароващ мач обаче изигра най-добрия реализатор в тима - Демар Дероузън. Той вкара само три от 12-те си стрелби от игра и дори беше оставен на пейката в последната четвърт.


В другия полуфинал в плейофите на Източната конференция "Бостън селтикс" измъкна драматичен успех над "Филаделфия 76" със 101:98 след продължение и също поведе с 3:0 в серията.

В много оспорван мач, в който нито един от двата отбора не успя да се откъсне с повече от девет точки, "келтите" бяха много близо до победа в редовното време. Секунда и половина преди края Джейлън Браун отбеляза за 89:87, но Марко Белинели прати двубоя в продължение с изключително трудна стрелба със сирената.

В добавените пет минути "Филаделфия" имаше предимство и минута преди края водеше с четири точки - 98:94. Лидерите на "сикрсъс" Джоел Ембийд и Бен Симънс обаче направиха поредица от грешки в оставащото време, а Ал Хорфорд изведе "Бостън" до победата с две решаващи отигравания.

Пет секунди преди сирената тежкото крило на "келтите" отбеляза за 99:98, а в ответната атака открадна топката след пас на Симънс. Последва бързо нарушение на Ембийд, но Хорфорд вкара и двата си наказателни изстрела и подпечата победата на своя отбор.


Новобранецът Джейсън Тейтъм беше най-резултатен за "Бостън с 24 точки (11/17 в стрелбата от игра), към които добави пет борби и четири асистенции. Хорфорд завърши с 13 точки, шест борби, три чадъра и две откраднати топки. Тери Розиър вкара 18 точки, а Браун се включи с 16 от пейката.

За "Филаделфия" Ембийд записа дабъл-дабъл от 22 точки и 19 борби, но пропусна 16 от 26-те си опита за кош. Симънс завърши с 16 точки, осем борби, осем асистенции и два чадъра. Най-добрите стрелци в отбора - Джей Джей Редик, Марко Белинели и Дарио Шарич, се отчетоха съответно с 18, 12 и 11 точки, но бяха точни само при 14 от 38-те си стрелби от игра.

Четвъртите мачове в двата полуфинала в Източната конференция са на 8 май. В Западната конференция шампионът "Голдън стейт уориърс" и най-добрият отбор в редовния сезон "Хюстън рокетс" водят с 2:1 преди четвъртите срещи с "Ню Орлиънс пеликанс" и "Юта джаз".

Дневник