Краят на футболния сезон е време за равносметки и с наближаване на финала му в Серия А вече правят такива. Докато в Шампионската лига все повече съдийски решения стават обект на големи дискусии, на Апенините са много доволни от въвеждането на системата за видеоповторения.

Годишният доклад на съдиите показа статистика, изготвена на база на 346 мача (330 в Серия А и 16 в Купата на Италия) до средата на април. Във всички тях е използвана системата за видеоповторения и оценките до този момент са положителни. Според "Гадзета дело спорт" футболистите и треньорите също са изказали положителни впечатления.

Данните сочат, че в 346 мача мача са направени общо 1736 проверки със системата за видеоповторения (916 гола, 464 дузпи и 356 други инцидента). Общо 105 от решенията са променени и само 17 от тях в крайна сметка се оказват грешни. Осем са грешките, които оказват влияние и на крайния резултат в мача.

Процентът на грешни решения след използването на системата за видеоповторения (VAR) е 0.98%. За сравнение - преди да бъде въведен VAR, данните са за процент на грешки 6.05.

Средното време, което отнема преглеждането на една ситуация с технологията, е 1.22 минути, което не натежава и на игровото време и не води до големи забавяния.

Извън това ръководството на Серия А и Асоциацията на съдиите се гордее с останалите цифри. Според тях протестите са намалели с 19.3%, симулациите - с внушителните 43, а дузпите в първенството са се увеличили с 4.3%.

Много сериозен спад се наблюдава и на нарушенията по време на мачовете. Те са с близо 9% по-малко, а при изгонванията спадът е с 6.4%. От началото на сезона само един футболист е изгонен за протести спрямо съдийски решения, докато преди година броят беше 11. Общо официалните предупреждения в Серия А са намалели с 14.7%.


В момента видеоповторенията се използват в Серия А и германската Бундеслига, а от следващия сезон ще навлязат и в Ла Лига. Технологията ще бъде използвана още на световното първенство в Русия, но УЕФА не планира да я въведе в Шампионската лига.

Именно в полуфиналите на най-силния европейски турнир имаше много инциденти, които предизвикаха дискусии.

Дневник