Григор Димитров се изкачи на четвъртото място в световната ранглиста, Българският тенисист напредна с една позиция, след като Марин Чилич не успя да защити титлата от турнира в Истанбул.

Димитров има 4950 точки и аванс от 170 пред финалиста от Australian Open. Шампионът от финалите на АТП остава близо до третото място в света преди започващия днес турнир в Мадрид. Първият му съперник на червените кортове в испанската столица ще е бившият №3 Милош Раонич или аржентинският квалификант Николас Кикер.

Димитров изостава с 245 точки от третия Александър Зверев, който в неделя защити титлата си в Мюнхен. Германецът обаче има да защитава цели 1180 точки в двата големи турнира преди "Ролан Гарос" - мастърсите в Мадрид и Рим. 21-годишният тенисист стигна до четвъртфиналите в испанската столица и спечели титлата в италианската през 2017 г.

Димитров има да защитава само 100 точки в двата мастърса, след като преди година отпадна съответно в третия и първия кръг. Чилич загуби на старта в Мадрид и в четвъртфиналите в Рим и ще защитава 190 точки.

Тримата водят много важна битка за третото място в ранглистата. Тенисистът, който се пребори за него, ще бъде поставен под №2 в "Ролан Гарос", тъй като Роджър Федерер ще пропусне втория турнир от Големия шлем. Така третият в света преди надпреварата в Париж ще има лукса да избегне хегемона на червени кортове Рафаел Надал до финала.

Надал остава начело в световната ранглиста за шеста поредна и общо 173-та седмица. Испанецът остава с актив от 8770 точки и аванс от сто пред Роджър Федерер, който отново пропуска целия сезона на червени кортове. Въпреки това швейцарецът може да се завърне на върха, ако Надал не успее да защити титлата в Мадрид.

Хуан Мартин дел Потро, който реши да играе само в три турнира на клей - в Мадрид, Рим и "Ролан Гарос", е шести с 4470 точки. Доминик Тийм с 3545 точки, Кевин Андерсън с 3345, Джон Иснър с 3125 и Давид Гофен с 3020 допълва топ 10.

Дневник