Марк Уилямс стъпи за трети път на световния връх в снукъра след победа с 18:16 в епичен финал с четирикратния шампион на Джон Хигинс. 43-годишният уелсец триумфира в "Круисбъл" цели 15 години след втората си световна титла.

Само преди 12 месеца Уилямс отпадна в квалификациите на световното за втори път в последните три години. Превъзмогнал мисълта за отказване от снукъра, той направи изключително завръщане през този сезон, като спечели две ранкинг титли, което не му се беше случвало от сезон 2002-03 г. Уелсецът сложи край на шестгодишно чакане за ранкинг титла.

Във финал, в който се изправиха двама легендарни играчи с обща възраст 86 години, Уилямс стана вторият най-възрастен световен шампион след друг велик уелсец - Рей Риърдън, който през 1978 г. вдига трофея на 45 години и 33 дни.

Уилямс постави нов рекорд за най-голяма пауза между две световни титли - 15 години. Той е осмият състезател, който печели три световни титли в модерната ера на снукъра. Той се изравни с Джон Спенсър и Марк Селби. Пред тях са Хигинс (4), Рони О'Съливан (5), Риърдин (6), Стив Дейвис (6) и Стивън Хендри (7).

Хигинс загуби битката за трофея за втора поредна година, след като преди 12 месеца отстъпи с 15:18 срещу Селби. Шотландецът, който на 18 май ще навърши 43, допусна трета загуба в седмия си финал в "Крусибъл".

Хигинс показа изключителна борбеност и няколко пъти се върна в мача от тежки ситуации. В началото той изоставаше с 0:4 и 1:5, но стигна до първо равенство при 7:7.

Последва страхотна серия на Уилямс, който спечели седем поредни фрейма и беше само на две топки от това да поведе с 15:7. Хигинс направи страхотно завръщане и отново изравни при 15:15.

Уилямс спря серията на шотландеца, спечели два поредни фрейма, но след това трябваше да преглътне още един тежък момент. При 17:15 уелсецът стигна до мачбол след серия от 63 точки, но направи пропуск по розовата от обра позиция. Хигинс се възползва и "открадна" фрейма с брейк от 65 точки.

Във фрейм №34 Уилямс отново започна дълга серия, получи втори мачбол и този път не пропусна. Серията му спря на 69 и Хигинс се върна на масата в търсене на три снукъра. Скоро след това обаче четирикратният шампион стисна ръката на своя съперник.

"Преди 12 месеца дори не бях тук. Бях в караваната, с бира в ръка. Така гледах турнира. Миналата година сериозно обмислях да се откажа, но жена ми ми каза, че няма как да спя вкъщи по цял ден. Сега се чувствам в много добра форма и гледам с нетърпение към следващия сезон", каза Уилямс след вълнуващата битка, която продължи девет часа игрово време.

Уелсецът даде обещание да се появи гол пред медиите, ако стигне до финала в тазгодишния турнир. С леко закъснение той спази обещанието си, като влезе само по хавлия в залата за пресконференции, след което я свали, когато седна на масата.

Финалът предложи шест сенчъри брейка и общо 31 серии от 50 и повече точки. Повечето от тях - съответно четири и 17, бяха в сметката на Хигинс.

Уилямс обаче беше играчът, който се справяше по-добре с реализирането на трудните топки от средна и далечна дистанция, които даваха начален старт във фреймовете.

Хигинс заслужи овации с непримиримостта си и страхотната игра в последната сесия. Той направи три големи "кражби" в 28-ата, 30-ата и 33-ата партия, като навакса изоставания от 47, 47 и 63 точки. Шотландецът обаче не успя да пречупи вдъхновения Уилямс и довърши един от най-великите обрати във финалите на световни първенства

"Винаги когато играеш с Джон, знаеш, че можеш да загубиш, дори да поведеш с 50-60 точки. Той е най-добрият в тези обрати, когото някога съм виждал. Когато пропуснах розовата, си казах: "О, Господи". Но сега съм на седмото небе от щастие", каза още Уилямс.

Той взе реванш за болезнената загуба от Хигинс в единствения финал помежду им преди тазгодишното световно - в UK Championship 2010. Тогава уелсецът водеше с 9:5, но загуби с 9:10.

"Просто исках да не загубя мача в три сесии, когато резултатът стана 7:14. Опитах да упражня малко по-голямо напрежение върху Марк. Разочароващо е да загубя, след като стигнах толкова близко, но поздравления за Марк. Той е голям шампион", заяви Хигинс след последния мач за сезон 2017-18.

Победителят си тръгва от "Крусибълл" с рекордна премия от 425 хил. паунда, а загубилият ще получи с чек за 180 хил. паунда.

Dnevnik.bg