Кливланд кавалиърс" постигна разгромна победа над "Торонто раптърс" със 128:93 у дома и се класира за четвърти пореден финал в Източната конференция на НБА. "Кавалерите" приключиха серията в четири мача и не допуснаха нито една загуба срещу най-добрия отбор на изток в редовния сезон.

"Кливланд" записа десета поредна победа срещу "Торонто" в плейофите и за трети пореден сезон отстрани канадския тим в директните елиминации. Миналата година "кавалерите" отново се наложиха с 4:0 в полуфиналите, а през 2016 г., когато "раптърите" отново завършиха първи на изток в редовния сезон, спечелиха с 4:2 във финала.

В опит да се класира за големия финал в НБА за четвърта поредна година "Кливланд" ще се изправи срещу победителя от сблъсъка между "Бостън селтикс" и "Филаделфия 76". "Сиксърс" спечели мач №4 със 103:92 и намали изоставането си в серията на 1:3.

В полуфиналите на Западната конференция шампионът "Голдън стейт уориърс" и най-добрият отбор в редовния сезон - "Хюстън рокетс", водят с 3:1 срещу "Ню Орлиънс пеликанс" и "Юта джаз". Петите мачове в тези серии са идната нощ.


Леброн Джеймс отново беше най-полезен за победата на "Кливланд". Той вкара 12 от 19-те си стрелби и записа 29 точки, 11 асистенции, осем борби и две откраднати топки. 33-годишният баскетболист ще участва във финала на Източната конференция за осма поредна година. Във всеки един от предишните седем случая неговите отбори - "Маями хийт" (2010-2014) и "Кливланд" (2015-2017), достигнаха до големия финал в НБА.

Много силен четвърти мач срещу "Торонто" изиграха и най-добрите стрелци в отбора. Кевин Лав вкара 23 точки, Кайл Корвър добави 16, а Джей Ар Смит се отчете с 15. Тримата комбинираха девет тройки от 12 опита и отбелязаха общо 20 коша от 27 стрелби от игра. Другият титуляр в състава - Джордж Хил, също игра на високо ниво и допринесе с 12 точки и пет асистенции.

"Кливланд" спечели всяха една от отделните четвърти и завърши мача с 59.5% успеваемост в стрелбата от игра срещу 45.6% за "Торонто". Канадският тим вкара само четири тройки от 15 опита, а "кавалерите" бяха точни при 12 от своите 26.

Центърът Йонас Валанчунас беше най-резултатен за "Торонто" с 18 точки. Демар Дероузън и Си Джей Майлс вкараха по 13, а Серж Ибака завърши с 12. Плеймейкърът Кайл Лаури записа десет асистенции, но отбеляза едва пет точки.


"Те бяха добре балансиран и сглобен отбор. Изградиха много силен състав, който може да постигне успехи в плейофите. Когато влязохме в тази серия, усещането ми беше, че ще бъде много трудно предизвикателство за нашия отбор", каза Джеймс по адрес на "Торонто".

Той похвали своите съотборници за представянето в серията с "раптърс". В нея лидерът на "Кливланд" срещна солидна подкрепа за разлика от първия кръг срещу "Индиан пейсърс" (4:3), когато до голяма степен трябваше да носи отбора на гърба си.

"Още от първия мач те бяха невероятни. Тогава аз играх ужасно, но те измъкнаха победата и ме покриха. След това опитах да следвам техния ритъм за мач №2 и така през целия път до победата тази вечер", добави Джеймс.

"Торонто" така и не успяха да се отърсят от случилото се в първия мач, когато водеха с 14 точки, но загубиха след продължение. "Имахме адски добър сезон. Но има друго ниво и тази вечер го видяхме. Всички отписваха "Кливланд", но докато разполагат с Леброн Джеймс, винаги ще имат шанс", заяви треньорът на "Торонто" Дуейн Кейси.

Джеймс завърши серията с "Торонто" с 34 точки, 11.3 асистенции и 8.3 борби средно на мач. От началото на плейофите лидерът на "Кливланд" има 34.4 точки, 9.4 борби, 9 асистенции, 1.5 откраднати топки и един чадър средно на мач при 55.3% успеваемост в стрелбата от игра.

Дневник