Григор Димитров отпадна още след първия си мач на тенис турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид след драматично поражение от Милош Раонич. Световният №4 отстъпи в три сета 5:7, 6:3, 3:6 в истинска битка срещу канадеца. Двубоят продължи два часа и една минута.

Поражението е второ за Димитров в петия му мач срещу Раонич. Българинът се намираше в серия от три последователни успеха, но този път не беше на висота в решаващите моменти.

В третия кръг в Мадрид ще има изцяло канадски сблъсък, след като Раонич ще се изправи срещу сънародника си Денис Шаповалов. Младият талант се наложи в три сета над французина Беноа Пер.

Раонич сервираше на изключително високо ниво в първия сет. Той спечели четири сервис гейма на нула и загуби едва три точка в шестте си подавания, като записа пет аса и вкара 67% от първите си подавания.

Димитров също имаше висок процент на вкаран първи начален удар - 70%. Голямата разлика дойде при вторите сервиси. Българинът не спечели нито едно от седемте разигравания, когато посрещаше втори сервис, и взе само три от десетте случая, когато не вкара първото си подаване.

В петия гейм световният номер 4 за пръв път изгуби първия си сервис и Раонич стигна до три възможности за пробив. Димитров ги отрази, измъкна гейма и поведе с 3:2.

В 11-ия гейм първият сервис на българина отново изчезна и канадецът получи три "скрити" сетбола при 15:40. Първият беше спасен, но при втория бившият номер 3 не пропусна, след което затвори сета на свой сервис.

След драматичния първи сет Димитров започна много силно във втората част. Резултатът се задържа равен до 1:1, след което последва серия от три поредни гейма за българина, който реализира много важен пробив, за да поведе с 4:1.

Раонич успя да спре серията на Димитров и в седмия гейм вдигна нивото си, стигайки до две точки за пробив. Световният №4 обаче отговори подобаващо и излезе от трудната ситуация, спечелвайки подаването си.

След 37 минути Димитров изравни сетовете с резултат 6:3. Българинът запази процентите от първата част, като вкара 70% от първия си сервис и спечели 70% от точките в него (16 от 23). Във вторите подавания този път Димитров беше по-стабилен от Раонич – 70 срещу едва 56 процента, което се оказа и разликата.

Във втория сет и двамата тенисисти направиха по три аса и една двойна грешка.

Третият решителен сет беше много оспорван, като в него резултатът се движеше гейм за гейм. И двамата тенисисти паднаха под 70-те процента на вкаран първи сервис, но бяха достатъчно ефектини, за да печелят подаванията си.

При Димитров отстъплението беше по-голямо, след като той изгуби първия си сервис на моменти, но все пак продължи да намира верните решения.

Първите шест гейма бяха с абсолютно предимство за сервиращия и едва в следващите два имаше по-завързани моменти. Първо Димитров стигна до втората си точка за пробив в мача, но Раонич я отрази и поведе с 4:3.

Последва труден сервис гейм на българина, в който Димитров постоянно беше в позицията да догонва. Раонич повеждаше два пъти, стигна до точка за пробив при 40:30, но Димитров се спаси. След това дойде двойна грешка на българина и дълго разиграване, което беше спечелено от канадеца с мощен форхенд по правата, което му донесе и гейма.

dnevnik.bg