В мач с огромен залог "Левски" и "Славия" се изправят един срещу друг във финала за Купата на България. Двата най-стари столични отбора гледат на срещата като на спасителен пояс, който да ги изведе до положителен край на сезона.

В годината, в която на "Герена" похарчиха сериозни средства за селекция и довеждането на реномиран треньор от чужбина, сините са заплашени да запишат нова нула. "Славия" пък се надява на успех за купата и шанс за излаз в Европа, който да повиши още цената на младите таланти в тима от "Овча купел".

"Левски" е без трофей вече девет години, след като за последно спечели титлата преа 2009 г. Последният триумф в турнира за купата пък е от 2007 година.

Двубоят е тази вечер от 19.30 ч. на Националния стадион "Васил Левски" и ще бъде излъчен по Nova Sport .

Новините

Треньорът на "Левски" Делио Роси получи добри вести, след като сърбинът Милош Цветкович се възстанови за мача. Десният краен защитник лекуваше контузия, но вече е готов за игра.

Италианският треньор запази основните играчи, които почиваха в мача с "Ботев" (Пловдив). Роси не взе в групата Ривалдиньо, независимо че бразилецът се разписа срещу "Ботев".

"Това е важен мач. Със сигурност резултатът от него ще даде друг смисъл на нашия сезон, особено ако двубоят се развие добре за нас", каза той.

"Един такъв мач винаги носи напрежение. Има футболисти, които искат да бъдат сигурни и спокойни. Треньорът трябва да успокои футболистите си и да даде точни указания. Трябва да се мисли, че това е обикновен футболен мач. Мислите на футболистите трябва да са освободени и да играят футбол", добави Роси.


Треньорът на "Славия" Златомир Загорчич предпочете да свали напрежението от своите играчи. Той побърза да определи "Левски" като абсолютен фаворит.

"За нас е чест да играем във финала за купата. Ще играем този мач с удоволствие. Играем срещу силен отбор в лицето на "Левски" с много силни футболисти и го показаха в последните мачове, абсолютен фаворит срещу нас", каза Загорчич.

Сините нямат успех срещу съперника от 1970 г.

Макар "Левски" да побеждава "Славия" редовно в първенство, то в Купата на България ситуацията е различна. 25-кратният носител на трофея е отстранявал белите само два пъти в своята история.

При това и двата успеха на сините са много назад във времето – на полуфинал за Купата на Съветската армия през 1949 г. и полуфинал през 1970 г.

Откакто турнирът се нарича Купа на България (1981 г.) "Левски" има една победа с 2:0 през 1998 г., но тогава дори не успя да отстрани белите на осминафинал, тъй като "Славия" спечели реванша с 3:0. Това остава и последният мач между сини и бели за купата.

Балансът е на страната на "Славия", който осем пъти е отстранявал "Левски" между 1943 и 1998 г.

Прокобата на загубените финали

Мачът е много важен за двата отбора и поради факта, че те се провалят в последните си класирания на финал. "Левски" загуби два пъти в последните пет години.

През 2013 г. сините отстъпиха на "Берое" след дузпи, докато две години по-късно загубиха спечелен мач с "Черно море". Сините водеха пет минути преди края и бяха с човек повече, но допуснаха изравняване, а в продължението "Черно море" вкара втори гол и грабна купата.

"Славия" игра на финал за последно през 2011 г., когато отстъпи с 0:1 пред ЦСКА. Преди това белите имат три поредни спечелени финала – 1975, 1980 и 1996 г. (последният служебно – бел. ред.).

Именно преди 22 години за последно "Левски" и "Славия" играят на финал, но двубоят не завършва, след като при резултат 1:0 за белите, собственикът на "Левски" Томас Лафчис вади отбора в 76-ата минута.

Пътят на "Левски" до финала: "Ботев" (Гълъбово) 1:0, "Монтана" 1:0, "Дунав" (Русе) 2:0, ЦСКА 2:0 и 2:2.
Пътят на "Славия" до финала: "Черноморец" (Балчик) 2:0, "Локомотив" (Пловдив) 2:1, "Етър" 3:1, "Ботев" (Пловдив) 1:2 и 1:0.

Дневник