ПСЖ спечели Купата на Франция за четвърта поредна година, но не това беше главното в сряда вечер в Париж. Победата с 2:0 над третодивизионния "Ербие" остана на втори план, след като защитникът на френския шампион Дани Алвеш спечели 38-ия трофей в своята кариера.

Бразилският ветеран, който подписа с ПСЖ в началото на сезона, помогна за спечелването на всички възможни купи във френския футбол. Едва за трети път в историята си парижани триумфираха с титлата, Купата на лигата и Купата на Франция. В началото на сезона ПСЖ спечели и Суперкупата на Франция, която се нарича Трофеят на шампионите, а при успеха над "Монако" с 2:1 именно Алвеш беше избран за №1.

От действащите футболисти никой не е печелил 38, колкото достигна 35-годишният защитник. Преди началото на сезона той беше с една купа по-малко от своя сънародник Максуел (35), който обаче сложи край на кариерата си. Алвеш вече има 38, а освен това ще продължи да играе за ПСЖ, след като има договор до края на сезон 2018-2019.

"Въобще не мисля за спиране, защото се чувствам добре. Наслаждавам се на играта, доволен съм от това, което правя, и виждам, че още се справям. Колко ще печеля не мога да кажа. Щастлив съм, че съм играл в големи отбори и продължавам да го правя", каза Алвеш след мача.

Алвеш спечели голяма част от своите отличия с "Барселона", където игра между 2008 и 2016 г. С екипа на каталунците бразилецът триумфира с 23 купи. Пет спечели със "Севиля", четири засега с ПСЖ, два трофея има с "Ювентус" и един с "Бахия" в своята родина. В кариерата си Алвеш има и три купи с Бразилия.

В някои класации защитникът е с 39, но световната титла за младежи, спечелена през 2003 г., не се счита за трофей в мъжкия футбол.

Абсолютният рекорд се държи от египтянина Хосам Хасан, който печели забележителните 41 трофея между 1984 и 2006 г. Нападателят, считан за един от най-великите африкански футболисти го постига с отборите на "Ахли", "Аин", "Замалек" и националния тим на Египет.

От активните футболисти зад Алвеш е бившият му съотборник Андрес Иниеста с 35. Халфът има 32 с "Барселона", както и три купи с националния тим на Испания. Следват Лионел Меси (33 с "Барселона" и Аржентина) и Златан Ибрахимович (33 с "Аякс", "Интер", "Барселона", "Милан", ПСЖ и "Манчестър юнайтед").

dnevnik.bg