Новак Джокович отпадна във втори пореден турнир след само един мач. Още във втория кръг в надпреварата от сериите "Мастърс" в Мадрид носителят на 12 титли от Големия шлем отстъпи с 3:6, 6:2, 3:6 пред Кайл Едмънд след час и 43 минути.

Подобно на турнира в Барселона, който предшестваше този в испанската столица, сръбският тенисист отново игра на приливи и отливи. Джокович започна разпиляно, направи много грешки и изгуби първия сет.

Сърбинът подобри значително сервиса си във втория сет, като изгуби само две разигравания при вкаран първи начален удар. Той не допусна нито една възможност за пробив и игра стабилно. Джокович проби още в началото, след което и в седмия гейм, за да изравни.

Бившият водач в световната ранглиста, който сега е 12-и в света, имаше отлична възможност да вземе ценна преднина в средата на третия сет. Той поведе с 40:0 в петия гейм, но не се възползва от никой от трите шанса за пробив.

Едмънд се спаси, като спечели пет поредни разигравания. Малко по-късно британецът направи решителна крачка, като използва единствената си възможност за пробив и поведе с 5:3. Той приключи мача убедително след сервис-гейм на нула.

Дневник