Български отбор е заявил участие в престижната автомобилна надпревара "24-те часа на Льо Ман" за 2019 г., съобщиха от екипа на "София кар моторспорт". Пилотите Иван Влъчков и Константин Маршавелов ще карат болида Sin Car R1.

Търсят се още пилоти, тъй като задължителният минимум в "Льо Ман" е трима пилоти, плюс един резервен. Влъчков е шампион на затворен маршрут в серия "Туринг", докато Маршавелов е първенец на писта в серия "Макси".

Задачата е трудна и за двамата, тъй като нямат опит в състезанията за издръжливост. Водени са разговори с пилоти с опит като Пламен Кралев, Павел Лефтеров и Георги Дончев. Първият участва в "Льо Ман" през 2009 г, а Лефтеров в "24-те часа на Дубай" през 2016 г.

Мениджърът на "София кар моторспорт" Владимир Илиев разкри, че проектът за български тим в "Льо Ман" е още от 2015 г., като в следващите месеци предстоят много работа и тестове. Конструкторът на автомобила Росен Даскалов обясни, че първо ще бъде направен 12-часов тест на писта, като се очаква това да стане през есента в Гърция или Румъния. Дотогава трябва да бъдат подбрани всички пилоти.

Според Даскалов надеждността не би трябвало да е проблем, като и в момента автомобилът изкарва на състезателен уикенд в GT4 по 5-6 часа без сервизиране.

"Поставили сме си трудна задача. Ние с Иван караме в спринтови състезания, а се целим в участие в такива за издръжливост. Трябва да направим много тестове и да видим дали колата ще издържи", заяви Маршавелов.

Дневник