Тежък инцидент преди началото на петия етап в колоездачната обиколка на Италия помрачи 101-ото издание на надпреварата. Вторият ден от Джирото на територията на Сицилия започна със забавяне на графика, след като стартът в градчето Агридженто беше отложен за малко. Причината беше катастрофа между лек автомобил и мотоциклет на един от доброволците в състезанието.

Мъжът, който е управлявал мотоциклета, е бил ударен от автомобил, навлязъл по трасето, откъдето е трябвало да минат колоездачите. 70-годишният италианец, който шофира лекия автомобил, пробива бариерите и блъска мотора, върху който е 48-годишен мъж от Самбука ди Сицилия.

Организаторите на Джирото веднага изпращат медицински хеликоптер, който го транспортира в болницата "Санта Елия" в Калтанисета. Пострадалият е в много тежко състояние и се намира в интензивното отделение в болницата. Според спортните издания "Гадзета дело спорт" и "Кориере дело спорт" мъжът не е издържал операцията и е починал вследствие на мозъчни травми.

Коресподент на "Република" предава, че мъжът все още се намира в операционната.

По непотвърдена информация мотоциклетистът е работил за частна фирма, която е помагала на организаторите на Джирото от RCS Sport за провеждането на трите етапа на територията на Сицилия. Задачата му е била да провери маршрута със съдиите на състезанието и да съпровожда караваните на спонсорите.

Етапът между Агридженто и Санта Нинфа (153 км) започна с 15-минутно забавяне, а колоната беше преведена през алтернативен маршрут в началните километри.

Полицията веднага е арестувала 70-годишния водач на леката кола, а прокуратурата е повдигнала обвинение за причиняване на смърт поради непредпазливост.

В италианските медии, които имат пратеници да отразят Джирото, има разминавания относно възрастта на водача. Според "Република" водачът е 61-годишен, докато "Гадзета дело спорт" и "Кориере дело спорт" съобщават за 70-годишен мъж.

Става въпрос за учител, който е колоездачен фен и е искал да бъде максимално близко до преминаващите състезатели и да ги снима.

Италианецът Енрико Баталин спечели петия етап, след като беше най-бърз на финала в Санта Нинфа. Колоездачът на "Лото Йъмбо", който беше трети в четвъртия етап, този път се реваншира, за да грабне четвъртата победа в кариерата си.

Във финалния спринт той се наложи над доста по-опитния си сънародник и трикратен италиански шампион Джовани Висконти. Състезателят на "Бахрейн Мерида" започна много рано своето ускорение и в последните 50 метра вече нямаше сили.

Трети завърши Жозе Гонсалвеш от "Катюша". Претендентите за генералното класиране не изгубиха време и завършиха заедно. Единственият губещ беше Мигел Анхел Лопес от "Астана", който падна малко преди финала. Колумбиецът не пострада сериозно, но загуби близо 40 секунди.

Три от победите на Баталин са именно в Джирото, след като той триумфира в четвъртия етап през 2013 и 14-ия през 2014 г.

Лидер в генералното класиране продължава да бъде Роън Денис от ВМС, който има преднина от една секунда пред шампиона за 2017 г. Том Дюмулен.

В четвъртък предстои първото тежко планинско изпитание за колоездачите. Последният етап на територията на Сицилия е между Калтанисета и вулкана Етна с дължина 164 километра. Финалното изкачване е дълго 15 километра със среден наклон от 6.5% и максимален 15%.

Дневник