Славия" спечели Купата на България. Белите победиха с 4:2 "Левски" след дузпи. В редовното време и продълженията мачът завърши 0:0.

В герой за белите се превърна Георги Петков. Той спаси дузпа още в 12-ата минута на мача, а след това имаше ключов принос и при дузпите.

"Славия" спечели купата за седми път, като това е първо отличие за клуба от 22 години насам. С успеха си белите принудиха "Левски" да продължат да чакат края на сушата, продължаваща от 2009 г.

"Левски" изигра силно мача в редовното време, като почти през цялото време държеше инициативата и създаваше положения. На сините обаче им липсваше точността в нападение, което доведе до куп пропуски.

След спокойно начало на срещата воденият от Делио Роси постепенно започна да притиска съперника си. Това даде резултат и в десетата минута се стигна до дузпа за "Левски" след игра с ръка на Владислав Узунов. Белите протестираха с твърдението, че топката е срещнала ръката му след удар отблизо. Жорди Гомес изпълни дузпата, но Георги Петков спаси.

Последва серия от нови добри възможности за "Левски", които останаха без резултат. Най-напред Паулиньо не се възползва, след като беше оставен непокрит и стреля леко. След това Хали Тиам не улучи вратата отблизо при центриране от ъглов удар.

В 30-ата минута Паулиньо направи нов пропуск. Шест по-късно "Славия" имаше първа възможност пред вратата на съперника, но Божидар Митрев се справи с удар на Галин Иванов от фаул.

Много деен за сините беше Габриел Обертан, който изигра силен мач и участва в повечето опасни атаки на отбора си. В 47-ата минута французинът подаде на Серджиу Буш, но румънецът не можа да вкара.

По-късно Обертан получи на скорост отдясно, напредна и пусна пред вратата, но защитник на "Славия" изчисти в ъглов удар.

В 78-ата минута Буш беше изведен в дясно и стреля силно, но неточно. Три по-късно Обертан отправи много опасен удар, избит с една ръка от Петков. Две минути преди края топката стигна до французина, който стреля силно отблизо, но вратарят на белите спаси е една ръка и топката се удари в гредата.

"Славия" организира опасна бърза атака в последните секунди на добавеното време, но не можа да се възползва.

В началото на продълженията Янис Карабельов стреля от разстояние, Митрев спаси и след това улови. Впоследствие "Левски" отново беше по-деен и продължи да атакува. В 99-ата минута Паулиньо игра с топката в наказателното поле и след рикошет в крака на Стефан Велев Петков беше затруднен, но успя да избие с крак в ъглов удар.

Вратарят се справи и с опасен удар на Тиам в 104-ата минута, когато топката беше насочена в долния ляв ъгъл.

През второто продължение картината се запази - "Левски" атакуваше, опитваше да вкара, но без успех.

Дневник