"Мичълтън Скот" нанесе сериозен удар по конкурентите си в Обиколката на Италия, след като записа двойна победа в шестия етап от надпреварата. Естебан Чавес спечели изкачването на вулкана Етна, а съотборникът му Саймън Йейтс завърши втория.

Двойният етапен успех позволи на Йейтс да оглави генералното класиране, обличайки розовата фланелка. 25-годишният британец има преднина от 16 секунди пред шампиона от 2017 г. Том Дюмулен.

Чавес пък се изкачи с 11 позиции и вече е трети. Той изостава с 26 секунди от съотборника си.

"Джирото започва перфектно за нас, така че съм много доволен. Посвещавам етапната победа на моята скъпа приятелка Диана, която загина трагично през миналата година, докато бях в Тура. Убеден съм, че тя ме гледа отгоре и ми помогна", каза Чавес.


През миналата година Диана Хименес, която работеше като физиотерапевт за Чавес, беше блъсната от автомобил докато кара велосипед. В нейна памет колумбиецът вдигна шпайка си на почетната стълбичка след шестия етап.

Победата е втора за Чавес в Джирото, след като той триумфира и в 14-ия етап през 2016 г., спечелвайки изкачването до известния курорт Алта Бадия. Катерачът на "Мичълтън Скот" е на трето място по етапни победи от всички колумбийци в историята на Джирото. С четири е Фернандо Гавирия, който спечели всичките през 2017 г., а с три е Луис Ерера.

Запитан за това кой е лидер на отбора Чавес отговори, че розовата фланелка определя йерархията в състава на "Мичълтън Скот".

След шест етапа австралийският отбор е единственият с двама колоездачи в Топ 10. Четвърти е Доменико Поцовиво (+43 секунди) следван от Тибо Пино (45'), Роън Денис (53'), Пейо Билбао (+1.03 минути), Крис Фрум (1.10), Джордж Бенет (1.11) и Фабио Ару (1.12).

Началото на етапа беше много агресивно с поредица от атаки. Много отбори имаха желание да пласират свои състезатели в челната група, което доведе до изключително висока средна скорост в първия час езда.

В крайна сметка група от 27 колоездачи успя да се откъсне, а в нея влязоха двама съотборници на Том Дюмулен (Сам Оомен и Чад Хага), двама от "Скай" - Давид де ла Крус и Серхио Енао, двама съотборници на Тибо Пино (Себастиен Райхенбах и Жереми Роа), както и двама силни колоездачи от "Мичълтън Скот" Естебан Чавес и Джак Хейг.


Разликата се задържа около 3-4 минути, като основно ВМС, в чийто редици е носителят на розовото трико Роън Денис, водеше преследването. Тимът имаше човек и в откъсването, където беше Алесандро Де Марки При навлизане в последните 60 километра "Астана" наложи високо темпо и прати колоезадчи в челото на основната група. Казахстанският състав беше единственият с претенции за генерално класиране, който не успя да прати свой състезател в откъсването.

Малко преди навлизането в последното изкачване Етна се получи падане в края на основната група. Най-силният помощник на Том Дюмулен Лоранс Тен Дам се озова на шосето и повлече със себе си лдиера на "Бора" Давиде Формоло.

В същинското изкачване на Етна най-активен беше италианецът Джулио Чиконе от "Бардиани". В най-стръмната част обаче Чавес атакува и без проблеми го застигна. Колумбиецът се откъсна сам и се устреми към етапната победа.

В групата на фаворитите "Астана" подготви атака на Мигел Анхел Лопес с много здраво темпо на Луис Леон Санчес и Танел Кангерт, но колумбиецът не беше толкова свеж. Последваха атаки на Доменико Поцовиво, Джордж Бенет и Том Дюмулен, докато Крис Фрум и Ару стискаха, за да се задържат в групата.

В последния километър Йейтс усети, че темпото е ниско и се изстреля, застигайки съотборника си. Британецът обаче предостави етапната победа на Чавес и двамата вдигнаха победоносно ръце.


"Не сме действали само по предварителния план. Началото на етапа беше истинска лудница и в един момент Чавес се озова в откъсналата се група, което ми позволи просто да чакам финала. Усетих, че моят шанс настъпва в края на етапа и реших да атакувам, защото другите се гледаха помежду си", каза Йейтс след етапа.

В петък предстои преходен етап между Пицо и Прая а Маре, който е първи в континенталната част на Италия и преминава изцяло през територията на Калабрия. Отсечката е с дължина от 159 километра и дава добра възможност за спринтьорите да се борят за етапната победа.

Единствената трудност е малко по-нагънатия профил в последните 20 километра, но финалът е равен.

Dnevnik.bg