Обсъжданията за разширяването на турнирите на ФИФА навлизат в решителна фаза. В опит да убедят европейските клубове да се включат в процеса, в сряда ръководители от световната футболна федерация са се срещнали с представители на най-богатите отбори на континента, съобщава "Ню йорк таймс".

Според изданието на тайната среща са присъствали представители от "Манчестър юнайтед", "Барселона", "Реал" (Мадрид), "Манчестър сити", "Пари Сен Жермен", "Ювентус" и "Байерн" (Мюнхен).

Първоначално Европейските футболни лиги се обявиха против разширяването на турнирите под егидата на ФИФА. Според организацията евентуални промени ще усложнят международния календар и ще доведат до твърде голямо натоварване за футболистите.

"Следващото еволюционно ниво? Може би ще се видим след няколко години и тогава определено ще има европейска лига през уикендите. Вътрешните първенства ще се играят от вторник до четвъртък. Мисля, че това ще е следващата стъпка, която ще видим", прогнозира мениджърът на "Арсенал" Арсен Венгер.

В началото на април "Ню Йорк таймс" обяви, че инвеститори от Близкия изток и Азия са предложили 25 милиарда долара, за да придобият правата върху два турнира на ФИФА. Предложението е било за разширена версия на Световното клубно първенство и нова глобална лига за национални отбори, чието създаване се обсъжда в момента.

По-късно президентът на ФИФА Джани Инфантино излезе с предложение за нова и разширена версия на Световното клубно първенство, но не коментира информациите за тайните инвеститори. Плановете са първото издание на обновената надпревара да се проведе през лятото на 2021 г., а в него да участват финалистите в Шампионската лига и победителите в Лига Европа в следващите четири сезона.

Идеята е Световното клубно първенството да се провежда веднъж на всеки четири години, а в него да участват 24 отбора. ФИФА очаква чрез новия формат, който ще включва 31 мача, турнирът да генерира приходи между 650 милиона и 1 милиард долара.


Dnevnik.bg