С два мача от 34-ия кръг на Първа лига днес започва финалният етап от битката за участие в европейските клубни турнири. Три от българските представители в Европа вече са ясни - шампионът "Лудогорец", неговият подгласник ЦСКА и носителят на Купата на България "Славия".

Пет отбора продължават да се борят за последната квота, която ще осигури участие в първия квалификационен кръг на Лига Европа. Това са "Левски", "Берое", "Черно море", "Локомотив" (Пловдив) и "Септември" (София).

В 17.30 ч. "Септември" посреща "Черно море" в реванш от полуфиналните плейофи за място в Европа. Тимът от Варна пристига в София с крехък аванс, след като спечели първия двубой с 2:1.

В неделя от 19.00 ч. ще се изиграе другият полуфинал в този поток. "Славия", който вече си гарантира участие в Лига Европа, приема "Локомотив" (Пловдив), който спечели първата среща с 3:1.

Ако удържат комфортната си преднина, "железничарите" ще срещнат победителя от първия полуфинал във финален двубой за седмото място в крайното класиране. Той ще се играе на разменено гостуване на 16 и 19 май.

Ако "Славия" отстрани "Локомотив", победителят от "Септемри" и "Черно море" автоматично ще заеме седмото място и ще се класира за бараж с третия от Първа лига. Той ще се изиграе в една среща на Националния стадион "Васил Левски" на 24 май.

За третото място в Първа лига останаха да се борят "Левски" и "Берое". Преди последните три кръга в челната шестица сините имат 60 точки и аванс от две пред тима от Стара Загора.

"Берое" гостува днес от 20.30 ч. на "Ботев", който е пети с 49 точки и вече няма никакъв шанс да се пребори за място в Европа. "Левски" гостува на отдавна осигурилият си седма поредна титла "Лудогорец" в събота от 18.00 ч.

След това за тима на Делио Роси предстоят мачове с ЦСКА (15 май) и "Верея" (20 май). "Берое" има домакинство срещу "Лудогорец" във вторник и гостуване на ЦСКА в последния кръг на сезона.

Междувременно продължава и битката за оцеляване в Първа лига. В понеделник ще се изиграят реваншите от полуфиналите в най-долния плейофен поток. От 17.30 ч. "Дунав" посреща "Витоша" в Русе след победа с 1:0 в Русе. От 20.30 ч. "Пирин" приема "Етър" в Благоевград, след като загуби мача във Велико Търново с 1:2.

Победителите от двата сблъсъка ще се изправят във финален двубой в два мача - на 17 и 21 май. Отборът, който го спечели, ще си гарантира директно оставането в Първа лига. Загубилият ще отиде на бараж с третия от Втора лига.

Другите два тима също ще имат финален двубой на разменено гостуване на 17 и 21 май. Той ще определи кой изпада директно от елита и кой ще запази надежди за оцеляване през бараж с вицешампиона на Втора лига.

Dnevnik.bg