Промените по аеродинамиката на болидите от Формула 1, които ще позволят по-лесни изпреварвания между пилотите, могат да направят надпреварата по-бавна. Това смята техническият директор на Международната автомобилна федерация (ФИА) Николас Томбазис.

"Очакваме промените да намалят представянето и да губим около секунда и половина (на обиколка). Трудно е да се предскаже до каква степен това ще повлияе на развитието на отборите", каза бившият главен дизайнер по аеродинамиката във "Ферари" преди Гран при на Испания.

Новите правила бяха одобрени на 1 май след съвместна проучвания между собственика на Формула 1 "Либърти медия" и ФИА. Нововъведенията ще влязат в сила от следващия сезон. Промените са продиктувани от честите критики, че Формула 1 не предлага достатъчно изпреварвания между пилотите.

Oт въвеждането на турбохибридните V6 двигатели през 2014 г. само три отбора са печелили състезания във Формула 1. Това са "Ферари", "Ред бул" и "Мерцедес", който спечели всички титли при конструкторите в този период.

От 2019 г. болидите ще имат промени по предното и задното крило, както и опростени спирачни канали.

Дневник