Доминик Тийм сложи край на историческата серия на Рафаел Надал на червени кортове и свали испанеца от първото място в световната ранглиста. Роджър Федерер, който пропуска целия сезон на клей, ще се завърне на върха в понеделник.

В зрелищна битка, продължила почти два мача, Тийм детронира световния №1 в четвъртфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Мадрид. Световният №7 се наложи със 7:5, 6:3 и ще се изправи срещу Kевин Андерсън в опит да се класира за втори пореден финал в испанската столица.

Надал се намираше в серия от 21 поредни победи на червени кортове и имаше 50 поредни спечелени сета на клей. В четвъртък той подобри 34-годишния рекорд на Джон Макенроу за най-дълга поредица от спечелени сетове на една настилка.

Тийм обаче отново показа защо е считан за най-голямата заплаха за Надал на червени кортове. 24-годишният австриец беше последният, който победи и спечели сет срещу световния номер 1 на клей. Това се случи в четвъртфиналите на миналогодишния мастърс в Рим и до днес беше единствената загуба на клей за испанеца, откакто в началото на 2017 г. се завърна на корта след близо половин година отсъствие заради контузия.

Тийм записа трета победа в деветия си мач срещу Надал. Всеки един от двубоите им е на червени кортове, като седем от тях се изиграха в последните 12 месеца. Двамата се срещнаха в четири от петте големи турнира на клей през 2017 г. - във финалите в Барселона и Мадрид, в четвъртфиналите в Рим и в полуфиналите на "Ролан Гарос". Тази година те се изправиха един срещу друг в четвъртфиналите в Монте Карло, като испанецът даде само два гейма на австриеца.

Тийм взе реванш днес, след като показа много агресивна игра, притискаше здраво съперника както от форхенд, така и от бекхенд, и накара световния №1 да допусне нетипично много грешки.

Австриецът беше доминиращият играч на корта и стигна до цели 12 възможности за пробив в 11-те сервис гейма на Надал. Той реализира пет от тях - две в първия и три във втория сет, и спаси три от петте възможности, които се откриха пред петкратния шампион в Мадрид.

Още в първия гейм на мача Надал трябваше да спасява две точки за пробив. 31-годишният испанец се справи с трудната ситуация, но продължи да изпитва проблеми срещу дълбоките удари на Тийм.

При 3:3 лидерът в световната ранглиста се пропука след поредица от грешки. Австриецът затвърди пробива с поредния си убедителен сервис гейм, а при 5:4 получи шанс да сервира за спечелването на първия сет.

Надал показа характер и върна пробива в последния момент. Още в следващото си подаване обаче носителят на 16 титли от Големия шлем отново се пропука на свой сервис и при 6:5 Тийм не пропусна втората си възможност да сервира за сета.


Втората част се разви по идентичен начин. Тийм потегли с ранен пробив за 2:1 след маратонски гейм, в който Надал спаси цели четири брейк точки, преди австриецът да стигне до пета и да я реализира.

Световният №1 имаше две поредни възможности да върне пробива още в следващия гейм. Тийм успя да се измъкне, но при следващото си подаване отново беше притиснат и не издържа - 3:3.

Изпуснатият пробив аванс по никакъв начин не се отрази на австриеца, който продължи да играе вдъхновено. Тийм направи бърз рибрейк, след което затвърди предимството си за 5:3. Поставен в ситуация да сервира за оставане в мача, Надал допусна втори пореден пробив, който сложи край на битката.

В другия четвъртфинал в горната половина на схемата финалистът от US Open Кевин Андерсон победи сръбския квалификант Душан Лайович със 7:6 (3), 3:6, 6:3 за 2.12 часа. Полуфиналът в долната половина ще бъде определен в двубоите Денис Шаповалов - Кайл Едмънд и Aлександър Зверев срещу Джон Иснър.

Дневник