Голмайсторът на "Ливърпул" Мохамед Салах спечели последната голяма награда за футболист на сезона във Висшата лига. След като през април беше избран за номер 1 от своите колеги и от асоциацията на пишещите за футбол журналисти, 25-годишният египтянин грабна и отличието на лигата.

Салах е осмият футболисти в историята на Висшата лига, който печели трите награди в рамките на един сезон. Египтянинът е много близо до още едно индивидуално отличие - голмайсторския приз. Преди днешния последен ден на сезона той има 31 гола, с три повече от Хари Кейн ("Тотнъм").

Досега само четирима играчи са печелили трите награди за играч на сезона и "Златната обувка" във Висшата лига - Тиери Анри (2003-04) с "Арсенал", Кристиано Роналдо (2007-08) с "Манчестър юнайтед" и Луис Суарес (2013-14) с "Ливърпул".

За пръв път от 2014 г. наградата на Висшата лига не се присъжда на футболист от отбора, който е станал шампион. Предишният такъв случай отново беше с играч на "Ливърпул" - Суарес. Салах е първият египтянин, който печели някои от индивидуалните отличия във Висшата лига.

Той прави изключителен първи сезон на "Анфилд", след като беше привлечен от "Рома" за 37 млн. паунда.

Освен че има 31 гола в 35 шампионатни мача, Салах е лидер по асистенции в "Ливърпул" - 9. Египтянинът има 43 попадения в 50 срещи във всички турнири.

"Много съм щастлив. За мен е чест да получа тази награда. Винаги съм искал да се завърна във Висшата лига и да покажа какво мога на хората, които казаха, че не съм се справил първия път", каза Салах след обявяването му за играч на сезона на Висшата лига.

Египтянинът изпревари Кевин де Бройне и Рахим Стърлинг от "Манчестър сити", Давид де Хеа от "Манчестър юнайтед", Джеймс Тарковски от "Бърнли" и Хари Кейн в надпреварата за наградата на лигата. 

Дневник