Люис Хамилтън спечели второ поредно състезание през сезона във Формула 1, след като триумфира в Гран при на Испания. Световният шампион за 2017 г. потегли от първа позиция и нито за оммент не изпусна водачеството в състезанието.

За трети път в своята кариера Хамилтън спечели на пистата Каталуня край Барселона след 2014 и 2017 г. Денят беше много успешен за "Мерцедес", след като Валтери Ботас завърши втори и така ознаменува двойния успех за Сребърните стрели.

Подиумът допълни Макс Верстапен с "Ред бул". Той удържа зад себе си Себастиан Фетел. Въпреки двете си победи в първите два старта за сезона германецът отново се представи под очакванията. Фетел не се качи на подиума в трети пореден старт след осмото място в Китай и двете четвърти в Азербайджан и Барселона. Странна стратегическа грешка на "Ферари" при виртуална кола за сигурност обаче свлече Себастиан Фетел от второ на четвърто място 24 обиколки преди края.

Победата е 64-а в кариерата на Хамилтън.

"Днес най-накрая се чувствах хармонично с колата, както не беше досега през сезона. Благодаря на отбора за прекрасния болид, който бяха подготвили", каза Хамилтън след състезанието.

Състезанието започна много вълнуващо като Фетел стартира добре и изпревари Ботас в първия завой. Малко по-назад Алонсо имаше проблеми със сцепланието, докато Роман Грожан изгуби контрол над своя "Хаас". Той се завъртя и опита да контрира с максимално подаване на газта, но вместо това закачи невинния в случая Нико Хюлкенберг. За капак пострада и Пиер Гасли.

Така само за няколко завоя отпаднаха Грожан, заедно с по един пилот от "Рено" и "Торо росо". На пистата излезе кола за сигурност, но след рестарта на състезанието промяна в позициите нямаше.

Фетел пръв влезе в бокса в 18-ата обиколка и сложи най-твърдите смеси – медиум. Ботас остана на пистата две обиколки повече, в които обаче имаше много високо темпо и постоянно преминаваше през секторите с рекордни времена.

Финландецът влезе при механиците си в 20-ия тур, но смяната на гуми се забави малко, което се оказа фатално. Той излезе малко зад Фетел, който в същия момент изпреварваше и изостаналия с обиколка Кевин Магнусен.

Кими Райконен остана на пистата дълго и не влезе в бокса. Той се движеше втори на 15 секунди зад Люис Хамилтън, но в един момент започна да губи темпо. Финландецът беше изпреварен без проблем от болидите на "Ред бул" и стана ясно, че има технически проблем. В 26-ата обиколка ветеранът беше принуден да напусне състезанието.

В същия момент лидерът в състезанието Хамилтън влезе в бокса и направи много бърза смяна на гуми.

Последваха километри, в които основно се пазеше техниката и гумите. Пилотите на "Ред бул" единствени останаха на трасето с гумите, с които стартираха. Те изтеглиха спиранията си много назад, но те не им донесоха нищо, след като сложиха гуми медиум и бяха зад Хамилтън, Фетел и Ботас.

Интересно стана след 40-ата обиколка, когато на пистата имаше редица технически повреди, които доведоха до виртуална кола за сигурност. Себастиан Фетел беше повикан в бокса и сложи последния си нов комплект гуми медиум.

Германецът излезе зад Верстапен и въпреки че холандецът беше с отчупено предно крило не успя да го изпревари в следващите 24 обиколки.

Хамилтън пресече финала първи с огромен аванс пред Ботас, а Верстапен завърши трети. Пилотът на "Ред бул" изпревари само със седем десети от секундата Фетел.

Топ 10 допълниха Даниел Рикардо, Кевин Магнусен, Карлос Сайнц, Фернандо Алонсо, Серхио Перес и Шарл Леклер.

В генералонто класиране Хамилтън увеличи преднината си пред Фетел. Той има 95 точки след пет старта срещу 78 за пилота на "Ферари". Ботас е трети с 58.

При конструкторите "Мерцедес" води със 153 точки пред "Ферари" със 126.

Дневник