Сезонът във Висшата лига приключи с много резултатен 38-и кръг, в който паднаха и последните неизвестни в първенството. Най-сериозната въпросителна около последната позиция в Топ 4, даваща право на участие в Шампионската лига беше разрешена. "Челси" загуби катастрофално с 0:3 като гост на "Нюкасъл" и остава пети.

Точни на "Сейнт Джеймсис парк" за "сварките" бяха Дуайт Гейл и Айосе Перес, който вкара две попадения.

За сметка на това прекият съперник на сините "Ливърпул" разгроми "Брайтън" с 4:0 на "Анфийлд". Звездата на мърсисайдци Мохамед Салах завърши сезона прекрасно, като вкара своя 32-и гол. Египтянинът стана най-резултатният играч в ерата на Висшата лига в сезон с 38 мача.

Освен това Салах вкара на 17-и различен отбор през сезона. До момента няма друг играч, който да е постигал това. Египеткият нападател даде и асистенция за гола на Доминик Соланке, а другите два бяха дело на Деян Ловрен и Андрю Робъртсън.

Новият шампион "Манчестър сити" спечели и последния си мач след драма със "Саутхемптън". Гостуването на "гражданите" на "Сейнт Мери" беше спечелено едва в 94-ата минута с победен гол на Габриел Жезуш.

Попадението позволи на "Сити" да стане първият отбор, който печели 100 точки в рамките на един сезон. "Гражданите", които подобриха почти всички рекорди в английския футбол, вече са и тимът с най-много победи като гост за един сезон – 16 в 19 мача.

"Гражданите" спечелиха общо 32 мача, което също е рекорд за Премиършип.

Общо 31 гола паднаха в последния ден за сезона, като най-резултатно беше на "Уембли", където имаше девет гола. Там "Тотнъм" победи "Лестър" с 5:4, а Хари Кейн се разписа два пъти и стигна 30 попадения за сезона.

Другите голове за "шпорите" бяха дело на Ерик Ламела, който също се разписа два пъти, а Кристиан Фукс си вкара автогол. За "Лестър" два гола реализира Джейми Варди, а по веднъж точни бяха Рияд Марес и Келеши Ихеначо.

Последният изпадащ във Висшата лига е "Суонзи". След седем години в елита на Англия "лебедите" ще играят в Чемпиъншип. На своя "Либърти" тимът загуби с 1:2 от "Стоук сити", допускайки обрат.

Анди Кинг изведе "Суонзи" напред в 14-ата минута, но с попадения на Ндиае и Питър Крауч "грънчарите" взеха трите точки. Те също изпадат, но победата им позволи да изпреварят "Уест Бромич" и завършват на 19-о място.

Попадението на Питър Крауч пък беше под №1000 във Висшата лига за сезона.

Резултати от последния кръг
 

"Бърнли" – "Борнемут" 1:2
(Ууд 39’; Дж. Кинг 74’, Уилсън 90+3’)

"Кристъл Палас" – "Уест Бромич" 2:0
(Заха 70’, Ван Аанхолт 78’)

"Хъдърсфийлд" – "Арсенал" 0:1
(Обамеянг 38’)

"Манчестър юнайтед" – "Уотфорд" 1:0
(Рашфорд 34’)

"Уест Хем" – "Евертън" 3:1
(Лансини 39’, 82’, Арнаутович 63’; Ниас 74’)

Дневник