Носителят на розовата фланелка в "Джиро д’Италия" Саймън Йейтс спечели деветия етап в надпреварата, който сложи край на първата седмица в състезанието. Британският колоездач на "Мичълтън Скот" затвърди прекрасната си форма и след второто място в изкачването на Етна, този път надделя на височината Гран Сасо д’Италия.

Йейтс измина етапа за 5:54.13 часа и победи във финален спринт Тибо Пино (FDJ). Трети завърши съотборникът на Йейтс Естебан Чавес, който пък беше пръв на Етна.

"Страхотен етап за нас, благодаря на целия отбор, който свърши невероятна работа, за да можем ние с Естебан да сме в челото. Спечелихме време срещу някои от съперниците и това е важно, но трябва да останем концентрирани", каза Йейтс след финала.

Това е първа етапна победа на 25-годишният британец в Джирото. Той има един успех и в испанската Вуелта, след като през 2016 г. спечели шестия етап.

Най-големият губещ в етапа в Апенините беше Крис Фрум, който загуби 1.07 от сънародника си. Лидерът на "Скай" изпадна от Топ 10 и вече е 11-и в класирането на 2.27 минути изоставане. Фрум се пречупи в последните два километра и дори съотборниците му Серхио Енао и Ваут Пулс не успяха да му помогнат.

Шампионът от 2017 г. Том Дюмулен завърши осми в етапа с изоставане от 12 секунди. Бонификациите спечелени от Чавес обаче свалиха холандеца от второ на трето място.

След девет етапа Йейтс води с 32 секунди пред съотборника си и 38 пред Дюмулен. Тибо Пино е четвърти на 45 секунди. Топ 10 допълват Доменико Поцовиво (+57’), Ричард Карапас (1.20 минути), Джордж Бенет (1.33), Роън Денис (2.05), Пейо Билбао (2.05) и Майкъл Уудс (2.25).

"Крис загуби 1.07 минути, което не е никак добре за нас. Все пак има още две дълги седмици и трябва да останем положителни. Нищо не е загубено", каза след етапа спортният директор на "Скай" Никола Портал.

Понеделник е вторият почивен ден в Джирото, а битката продължава във вторник. Тогава е най-дългият етап в 101-ото издание на Обиколката на Италия – 239 километра между Пене и Гуалдо Тадино. Етапът е отличен за откъснала се група заради начупения си характер.

Дневник