Роберто Манчини ще бъде новият треньор на италианския национален отбор, съобщи Sky Sport Italia, позовавайки се на информация от източници във футболната федерация. Преди ден 53-годишният специалист прекрати по взаимно съгласие договора си със "Зенит" (Санкт Петербург) и вече е дал принципно съгласие да застане начело на "Скуадра адзура".

Италия няма национален селекционер от края на 2017 г., когато Джанпиеро Вентура беше уволнен. Това се случи заради провала в квалификациите за световното първенство в Русия. Временно изпълняващ длъжността е Луиджи ди Биаджо, който водеше тима за два контролни мача през февруари.

Манчини се е съгласил на двегодишен договор, който трябва да бъде подписан утре.

Освен Манчини сред обсъжданите имена бяха Карло Анчелоти и Антонио Конте. Първият обаче отказа предложението на италианската федерация, докато Конте все още има действащ договор с "Челси", макар и да е много вероятно да бъде освободен.

Манчини има богат опит в треньорството, след като упражнява професията от 2000 г. Последователно бившият нападател водеше "Фиорентина", "Лацио" и "Интер" в родината си, след като в рамките на четири сезона беше начело на "Манчестър сити". Последва престой в "Галатасарай" и нови два сезона в "Интер", преди италианецът да поеме "Зенит".

В кариерата си 53-годишният треньор има трофеи с всички тимове, които е водил, с изключение на "Зенит". Манчини е печелил Купата на Италия четири пъти, Суперкупата два пъти и Скудетото три пъти поред с "Интер". В Англия триумфира с титла, ФА къп и "Къмюнити шийлд" със "Сити", а в Турция изведе "Галатасарай" до купата.

Дневник