Собствениците на Формула 1 от "Либърти медиа" обмислят изместване на състезанието за Гран при на Великобритания по-рано през следващия сезон, за да уважат легендарната писта "Силвърстоун". Договорът на трасето изтича и няма да бъде подновен след 2019 г.

Идеята е, че ако надпреварата на "Силвърстоун" бъде преместена по-рано през сезона и е през април, тя ще приеме състезание №1000 в историята на Формула 1.

Шон Братчис, който е един от тримата шефове на "Либърти", обяви пред "Ройтерс" по време на Гран при на Испания, че подобна идея се разглежда сериозно. На "Силвърстоун" е първото състезание през 1950 г., така че ще бъде страхотно да покажем уважение и то да бъде №1000 в последното си домакинство, засега", каза той.

Основният проблем пред "Либърти" е времето. През април в региона на графство Нортхамптън, където се намира трасето, е много дъждовно. "Аз не живея във Великобритания и не съм наясно какво е времето, но ми беше обяснено какви са метеорологичните условия", добави още Братчис.

Календарът за 2019 г. все още не е одобрен официално, като това ще стане едва в края на настоящия сезон. В момента Гран при на Великобритания се провежда през юли. Преди години "Силвърстоун" приемаше стартове и през април, но през 2000 г. проливен дъжд доведе до значителни проблеми, след като превърна паркинга за зрителите в кално поле.

Братчис си остави вратичка това да бъде подложено на гласуване, като добави, че и други страни ще имат интерес да приемат старт №1000. По неговите думи подобно състезание ще бъде съпътствано от много маркетингови дейности и се търси голям пазар, който има интерес от тях.

Дневник