Лионел Меси е най-добрият футболист за сезона в Европа, показва анализ на Mеждународния център за спортни изследвания (CIES Football Observatory). В него се разглежда представянето на всички състезатели в петте големи първенства, които са изиграли поне 1800 минути (1440 за Бундеслигата).

Тройката се допълва от Давид Силва и Пауло Дибала. Звездата на "Ливърпул" Мохамед Салах, който стана голмайстор и обра наградите във Висшата лига, е на шестото място.

В топ 10 попадат шестима футболисти на английския шампион "Манчестър сити". Голмайсторът на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо е едва 16-и.

Резултатите стъпват върху задълбочено изследване на представянето на всеки състезател. Авторите обясняват, че са разгледали в дълбочина серия компоненти от играта, за да дадат най-точна представа.

Меси е на върха с коефициент 92.12 от 100 за представянето си. Силва има 91.69, а Дибала - 91.39. Роналдо дели 16-ото място с Лоренцо Инсиние с по 88.58.

Висшата лига е първенството с най-много представители в класацията - 30 от 100. "Байерн" е на първо място сред клубовете с 11 играчи. Футболисти от общо 26 отбора попадат сред стоте.

Извън класацията остава Неймар, който е изиграл 1797 минути за ПСЖ преди контузията си, което е с три по-малко от необходимото, за да бъде изследвано представянето му. Въпреки това бразилецът беше избран за най-добър през сезона във френското първенство.

Дневник