Ръководството на футболния "Левски" се обяви твърдо против планираните промени в Закона за хазарта. Сините подкрепиха публикуваното вчера отворено писмо на Българския футболен съюз (БФС) и призоваха управляващите да не "убиват спорта".

В петък депутатите от НФСБ ("Обединени патриоти") внесоха промени, според които освен забраната за пряка реклама, която съществува в момента, се забранява и непряката реклама на хазартни игри чрез реклама на други стоки и услуги.

"Най-съществената промяна е, че забраняваме обявяването на печелившите лица и на размера на техните печалби", обясни депутатът Христиан Митев пред "Дневник". Проектът предвижда и забрана за продажба на хазартни и лотарийни игри извън лицензирани обекти.

Един от основните спонсори на Българския футболен съюз е "Еврофутбол". Голяма част от клубовете в елита са спонсорирани от "Ефбет", "Уинбет" и "Бет365". Сред спонсорите в българския спорт е и "Национална лотария".


"Като се има предвид, че много малка част от приходите на професионалните футболни клубове идва от разпределението на продадени телевизионни права, ние виждаме в ограничаването на рекламирането на дейности, традиционно асоциирани със спорта, сериозна заплаха за дейността и съществуването не само на професионалния футбол, но и на спорта като цяло", се казва в изявлението, публикувано на сайта на "Левски".

Според сините ограничаване на рекламата на хазарт ще има много негативно влияние върху развитието на професионален футбол, който "изисква сериозни инвестиции към поддържане и изграждане на инфраструктура, издръжка на професионални футболисти и треньори, детско-юношеска школа и необходимите поддържащи дейности, които подпомагат дейността на един футболен клуб".

"Щом няма желание да се помогне, нека поне не се пречи, за да има български футбол и утре. Нека не убиваме спорта в България", призоваха от ръководството на "Левски". От клуба допълниха, че напълно подкрепят писмото на БФС и се надяват той да защити "успешно позициите на българския футбол пред законодателната власт".

Дневник