Организационният комитет на рали "Дакар" отложи представянето на маршрута за 41-ото издание на най-тежката автомобилна надпревара, която трябва да се проведе в началото на 2019 г. Фирмата ASO трябваше да даде пресконференция в понеделник, но съобщи че я отлага заради отказ на Чили да приеме етапи от състезанието.

Буквално в последните минути страната, която трябваше да се завърне като един от домакините през 2019 г. е променила първоначалната си позиция. Чили беше домакин на "Дакар" от 2009 до 2015 г., още от първото издание на преместването на надпреварата в Южна Америка.

През последните три години Чили отпадна от маршрута, след като състезанието се провеждаше в Перу, Боливия, Аржентина и Парагвай.

Към този момент единствената страна, която е потвърдена за домакин догодина е Перу. Макар да има смяна на властта в Лима след корупционния скандал с президента Педро Пабло Кучински, ASO потвърди че преговорите с Перу са успешни.

Организаторите на "Дакар" изразиха желание да върнат Чили като страна-домакин, но през миналата година там имаше избори. Новото правителство встъпи в длъжност едва през месец март, което забави допълнително преговорите. В крайна сметка беше обявено, че "поради икономически причини Чили няма да приеме "Дакар" през 2019 г.".

От ASO добавиха, че в момента се водят преговори с Боливия, Аржентина и Еквадор, които имат възможност да приемат етапи от напдреварата.

Дневник