Атлетико" (Мадрид) и "Олимпик" (Марсилия) ще определят първият носител на един от двата европейски трофея тази вечер, след като се изправят един срещу друг във финала в Лига Европа. Сблъсъкът на "Групама стейдиъм" в Лион е описван като младостта срещу опита. "Дюшекчиите", които имат два финала в Шампионската лига през последните четири сезона, излизат срещу една от приятните изненади през годината.

Носителят на трофея от 2012 г. "Атлетико" е считан за фаворит, заради стабилното си представяне под ръководството на Диего Симеоне. Дотук през сезона "дюшекчиите" допуснаха само две загуби в Европа, а головете, които получиха в мрежата си в 14 мача са едва шест.

"Предупредих играчите, че не бива да подценяват съперника. "Марсилия" може да има много млади играчи, но е много силен отбор и ние не си правим илюзии, че ще е лесно. Познавам добре треньора Руди Гарсия и той е един много добър специалист. Опитът ти помага малко, но няма сам да спечели трофея", каза Симеоне по повод на сравненията между двата отбора.

Той може да разчита на Филипе Луиш, който се възстанови по-бързо от очакваното и попадна в групата за финала. "Дюшекчиите" нямат никакви проблеми с контузени играчи и се очаква да заложат на най-доброто.

За марсилци основната въпросителна беше свързана със звездата Димитри Пайет. Плеймейкърът пропусна последния двубой за сезона в Лига 1 срещу "Гингам" заради оплаквания от мускулна травма. Сега обаче Пайет е готов и ще започне. Под въпрос е десният бек Буна Сар.

"Ще бъде един вълнуващ финал, защото практикуваме различен футбол. "Атлетико" са отбор, който има богат опит и е много труден за побеждаване, статистиката им говори категорично за това. Ние сме готови да накажем всяка една грешка, която те допуснат", каза Гарсия преди мача.

Докато "Атлетико" ще играе на пети финал за последните осем години в един от континенталните турнири, то "Марсилия" не е попадал сред последните два повече от десетилетие. За последно французите бяха на финал през сезон 2003-04, когато отстъпиха именно на испански отбор във финала в Купата на УЕФА след 0:2 с "Валенсия".

Марсилци имат и още една загуба в предшественика на Лига Европа – през 1999 г. тимът загуби с 0:3 от "Парма". Единственият европейски трофей, който до момента "Марсилия" спечели е Шампионската лига през 1993 г.

По-паметливите припомниха, че "Атлетико" е губил финал в Лион, макар и на стария стадион "Жерлан". Това се случи през 1986 г., когато в мач за Купата на носителите на купи "дюшекчиите" загубиха с 0:3 от "Динамо" (Киев).

Двубоят е днес от 21.45 часа и ще бъде излъчен пряко по БНТ1 и БНТ HD.

Дневник