Лидерът в генералното класиране в Обиколката на Италия Саймън Йейтс затвърди отличното си представяне в състезанието с втора етапна победа. В 11-ия етап между Асизи и Осимо (156 километра) британецът от "Мичълтън скот" се оказа най-силен и спечели с две секунди пред най-сериозния си съперник Том Дюмулен.

Предварителните очаквания не бяха за битка между фаворитите за генералното класиране, но Йейтс се възползва от ослушването в групата и атакува в стръмния финал. В края на етапа нямаше дълги изкачвания, но имаше две стръмни рампи с наклон до 16%, като именно във втората на 3.5 км преди финалната линия британецът атакува мощно.

Той се откъсна пред останалите си съперници, а единствено Дюмулен имаше силите да се задържи на минимална дистанция. Трети финалната линия на пет секунди изоставане пресече Давиде Формоло от "Бора".

Доменико Поцовиво ("Бахрейн Мерида") пристигна със закъснение осем секунди заедно с Тибо Пино. Фабио Ару изгуби 21 секунди, а две секунди след него пристигна носителят на бялата фланелка Ричард Карапас.

Най-големият губещ беше Кристофър Фрум, който пристигна едва 23-и на финала с изоставане от 40 секунди след Йейтс. Благодарение на бонификациите колоездачът на "Мичълтън" добави още 10 секунди и така след 11 етапа Фрум изостава на 3.20 минути от лидера.

Представянето на Фрум оправда прогнозата на двукратния шампион в Джирото (2008 и 2015 г.) Алберто Контадор. Испанецът заяви в интервю за "Гадзета дело спорт", че Фрум няма никакви шансове за крайна победа още преди старта на 11-ия етап.

"Той не е на нивото, което сме свикнали да го виждаме още от началото на годината. Не съм оптимист за него и Ару, защото и двамата губят време във всеки важен етап", каза Контадор. Ел Пистолеро ще бъде гост на последния етап на Джирото в Рим.

След 11 етапа Йейтс води с 47 секунди пред Том Дюмулен, а Тибо Пино е трети на 1.04 минути. Топ 10 допълват Поцовиво (1.18), Карапас (1.56), Джордж Бенет от "Лото Йъмбо" (2.09), Роън Денис ВМС (2.36), Пейо Билбао "Астана" (2.54), Патрик Конрад от "Бора" (2.55) и Ару (3.10).

В четвъртък 12-ият етап – 214 километра от Осимо до легендарната писта "Имола". Колоездачите ще финишират на трасето, което до 2006 г. приемаше стартове от Формула 1.

dnevnik.bg