Навръх 27-ия си рожден ден Григор Димитров отпадна още след първия си мач в турнира от сериите "Мастърс" в Рим. Българският тенисист загуби от японеца Кей Нишикори със 7:6 (4), 5:7, 4:6 след зрелищна битка, която продължи почти три часа.

Двамата изиграха драматичен двубой, в който спечелиха еднакъв брой точки - по 107. Нишикори обаче показа по-стабилна игра от основната линия, допусна значително по-малко грешки и стигна до четвъртата си победа от пет мача с Димитров.

Българският тенисист беше в отлична позиция да спечели днешния двубой, след като направи страхотен обрат в първия сет. Той обаче пропиля пробив аванс както във втората част, така и в решителната трета, когато водеше с 4:2, но загуби четири поредни гейма.

Димитров допусна трето поредно поражение във всички турнири и четвърто в деветия му двубой на червени кортове през 2018 г. Българинът започна обещаващо сезона на клей с полуфинал в Монте Карло, но след това отпадна в четвъртфиналите в Барселона от Пабло Кареньо Буста и във втория кръг в Мадрид от Милош Раонич.

Шампионът от финалите на АТП записа и четвърта поредна загуба в Рим. През 2016 и 2017 г. той беше елиминиран още в първия кръг съответно от Александър Зверев и Хуан Мартин дел Потро, а през 2015 г. отстъпи във втория кръг на Фабио Фонини.

Димитров е преминавал само веднъж втория кръг при шестте си участия в италианската столица. Това се случи през 2014 г., когато българинът достигна до полуфиналите, където беше спрян от седемкратния шампион в турнира Рафаел Надал.

Петият двубой между Димитров и Нишикори предложи доста качествен тенис и здрава битка от основната линия. Двамата правеха множество продължителни разигравания, които нерядко завършваха с атрактивни уинъри.

В началото сервиращите успяваха сравнително комфортно да печелят подаванията си. Димитров пръв се пропука в петия гейм. Той навакса изоставане от 0:40, след това спаси още две точки за пробив, но честите му грешки от бекхенд дадоха шеста възможност на Нишикори и японецът се възползва от нея.

Финалистът от US Open 2014, който заради контузия в китката пропусна голяма част от миналия сезон и в момента заема 24-ата позиция в ранглистата, затвърди с лекота предимството си и поведе с 4:2.

При 5:4 Нишикори сервираше за спечелването на първия сет, но се поддаде на напрежението. Той допусна няколко нетипични грешки от форхенд, които доведоха до първата точка за пробив пред Димитров в мача. Българинът я реализира и изравни резултата.

Сетът влезе в тайбрек, който също започна с предимство за Нишикори. Японецът стигна до ранен минипробив и поведе с 4:2. Димитров обаче спечели пет поредни точки след смяната на полетата и измъкна драматично първата част.

Втората също започна доста равностойно, като сервиращите нямаха особени проблеми до 3:3. Димитров нанесе първия удар, след като проби в седмия гейм, и се доближи на два гейма от победата.

Българинът обаче допусна моментално връщане на пробива. Това доведе до сериозен спад в играта му и той дори не успя да стигне до тайбрек, губейки три от следващите четири гейма.

Димитров остана концентриран в третия сет, като в началото му видимо превъзхождаше съперника както игрово, така и физически. Българинът реализира пробив в петия гейм, след което успя да го затвърди за 4:2.

Победата отново беше на осем точки разстояние от четвъртия в световната ранглиста. Той обаче бързо изгуби предимството си. Нишикори върна пробива в осмия гейм, а след това взе подаването си за 5:4.

Принуден да сервира за оставане в мача, Димитров поведе с 40:15. Той обаче загуби следващите четири точки, което сложи точка на спора.

Българинът завърши мача с цели 53 непредизвикани грешки, 35 от които от бекхенд и четири двойни. Нишикори не допусна нито една двойна грешка, а непредизвиканите му пропуски бяха 16 по-малко от съперника.

Димитров направи повече уинъри - 37 срещу 26, но предимството му се дължеше на директните точки от сервис - 8 срещу 1.

Освен че показа по-стабилна игра от основната линия, Нишикори беше по-солиден и на мрежата. Двамата направиха по 21 излизания, като японецът излезе победител в 17 случая, а българинът - в 14. Нишикори имаше и близо три пъти повече възможности за пробив - 14 срещу 5. Бившият номер 4 реализира пет, а настоящият номер 4 - три.

В третия кръг Нишикори ще играе с германеца Филип Колшрайбер. Победителят от тази среща ще срещне в четвъртфиналите четирикратния шампион Новак Джокович или Алберт Рамос.

Дневник.бг