С два гола на Антоан Гризман и един на капитана Габи "Атлетико" (Мадрид) победи "Олимпик" (Марсилия) с 3:0 и спечели Лига Европа. Французите започнаха много амбицирано финала в Лион, но испанците показаха категорично, че са по-класният от двата отбора и вдигнаха трофея за трети път след 2010 и 2012 г.

"Атлетико" се изравни с "Интер", "Ювентус" и "Ливърпул" на второто място във вечната класация по брой отличия във втория по сила европейски клубен турнир. Рекордьор с пет трофея е друг испански отбор - "Севиля".

За "Атлетико" това е четвърти триумф на европейската сцена заедно с този в Купата на носителите на купи през 1962 г. "Дюшекчиите" спечелиха шестия си трофей, откакто Диего Симеоне застана начело на отбора в края на 2011 г.

"Марсилия" загуби трети пореден европейски финал. Предишните два бяха в Купата на УЕФА, както се наричаше Лига Европа до 2009 г. - 0:2 срещу "Валенсия" през 2003 г. и 0:3 срещу "Парма" през 1999 г.

Финалът на стадион "Групама" в Лион започна с по-активна игра на "Марсилия", докато "Атлетико" напълно очаквано избра по-дефанзивната тактика в изчакване на грешки на съперника.

В четвърта минута френският отбор създаде перфектна възможност за откриване на резултата. Тимът на Руди Гарсия организира страхотна атака, преминала през Флориан Тувен и Димитри Пайе. Капитанът на "Марсилия" изведе Валер Жермен очи в очи с Ян Облак. Централният нападател направи отлично първо докосване, но след това стреля високо на вратата.

"Марсилия" продължи да бъде отборът, който владее повече топката и атакува по-настоятелно. Груба грешка при изнасянето на топката обаче спря устрема на френския тим в 21-ата минута.

Вратарят Стив Мандана подаде коварна топка за Aндре Ангиса. Дефанзивният халф не успя да я отиграе добре и я изпрати право на крака на Диего Коста. Бразилецът с испански паспорт веднага изведе Гризман сам срещу вратаря и френският голмайстор на "Атлетико" не сгреши - 1:0.

Десет минути по-късно "Марсилия" получи още един тежък удар. Капитанът Пайе, който в последния момент беше вдигнат на крака за финала, отново се контузи и напусна терена със сълзи в очите.

"Атлетико" нямаше никакви проблеми да удържи аванса си до почивката. Веднага след началото на втората част "дюшекчиите" наложиха агресивна преса в опит да убият интригата с втори гол и тактиката им бързо даде резултат.

В 49-ата минута "Марсилия" не успя да изнесе топката при едно странично хвърляне в своята половина. Последва многоходова комбинация на скорост, при която защитата на французите беше хваната неподготвена. Коке изведе Гризман очи в очи с Манданда и звездата на "Атлетико" хладнокръвно прехвърли вратаря.

Второто попадение окончателно прекърши надеждите на "Марсилия" за втори европейски трофей след Купата на европейските шампиони през 1993 г. "Атлетико" пое пълен контрол върху мача и не даде никакви шансове на съперника да се върне в мача.

Едва в 81-ата минута "Марсилия" създаде чисто голово положение. Влезлият като резерва Костас Митроглу стреля с глава, но ударът му се отби в десния страничен стълб зад Ян Облак.

Минута преди края на редовното време Габи сложи точка на спора с първия си гол от началото на сезона. След поредица от грешки около наказателното поле на "Марсилия" Коке намери непокрития си съотборник вдясно от вратата и капитанът на "Атлетико" оформи крайния резултат с удар по диагонала.

dnevnik.bg