Щатският университет в Мичиган постигна съдебно споразумение да изплати 500 милиона долара на жертвите на дългогодишния доктор на американския национален отбор по спортна гимнастика Лари Насар. 54-годишният мъж беше признат за виновен в повече от 300 случая на сексуален тормоз и насилие над млади състезателки и получи присъди за общо 360 години затвор. 60 от тях са за детска порнография.

Освен в националния отбор по спортна гимнастика на САЩ Насар е работил дълги години в клиничната болница на Мичиганския университет. Учебното заведение ще плати 425 милиона на 332 жертви, представлявани в този процес. Другите 75 милиона ще бъдат заделени във фонд, който да се използва при появата на бъдещи ищци, които твърдят, че са били малтретирани от Насар.

"Това историческо споразумение е факт благодарение на смелостта на повече от 300 жени и момичета, които имаха куража да се изправят и да откажат да бъдат накарани да мълчат", заяви адвокатът на ищците Джон Манли.

Рейчъл Денхоландър беше първата гимнастичка, която публично обвини Насар в сексуален тормоз. По-късно към нея се присъединиха голямата звезда на американския отбор Симон Байлс, както и много от останалите водещи състезателки, включително Габи Дъглас, Макайла Мароуни и Али Райсман.

Скандалът с Насар доведе до оставките на цялото ръководство на федерацията по гимнастика на САЩ. В страната започнаха отделни разследвания на департамента по образованието и на американския Сенат.

Председателят на управителния съвет на Мичиганския университет Брайън Бреслин приветства края на съдебния процес и се извини на жертвите на Насар и техните семействата. Ръководството на университета е приело присъдената сума, но според адвокатите споразумението все още не е окончателно.

"То се отнася само до ищците, които са завели дело срещу университета, но не и за онези, които са подали искове срещу олимпийския комитет на САЩ, американската федерация по спортна гимнастика, треньорите Бела и Марта Кароли или някой друг", заявиха те, цитирани от "Ройтерс".

Мичиганският университет е обществено финансирано училище с годишен бюджет от около 1.3 милиарда долара. Временният президент на университета Джон Енглер заяви миналия месец пред депутатите, че споразуменията около случая с Насар не трябва да водят до увеличаване на таксите за обучение.

Дневник