Легендарният вратар на "Ювентус" и Италия Джанлудижи Буфон слага край на кариерата си. Италианският футболист съобщи това на пресконференция в Торино и добави, че в събота ще изиграе последния си мач с екипа на "бианконерите". Тогава "Ювентус" ще бъде награден с титлата в домакинството на "Верона".

"Взех това решение след дълго обмисляне, говорих с много хора, които са близки до мен. Сезонът беше много труден и с множество обрати, определено беше емоционално, но си заслужаваше, защото "Ювентус" за пореден път отговори на предизвикателството", каза вратарят.

Тимът спечели седма поредна титла в Италия. За вратаря, който от 17 години е в Торино тя е още по-специална. "Аз съм тук почти 20 години и в осем от тях съм капитан. Уверявам ви, че гладът ми за успехи е дори по-голям с времето".

"В събота ще бъде моят последен мач с екипа на "Ювентус". Вярвам, че това ще бъде един великолепен край на моето приключение с отбора. Аз съм истински горд, че на 40 години все още имам сила да играя за един от най-големите отбори в света. Да, може би вече не съм на най-доброто си ниво и го усещам, но давам всичко от себе си", каза Буфон.

Той благодари на всички в клуба, с които работи през последните 17 години. Буфон премина в Торино през 2001 г. Срещу 52 милиона евро, което е рекорд за най-скъп вратар в историята на футбола.

"Оставам фен на "Ювентус" до края на живота си и ще продължа да подкрепям отбора. Това няма да се промени никога. Все още не мога да кажа какви ще са моите планове. С Андреа (Аниели) продължаваме да говорим какво мога да правя за "Ювентус", добави 40-годишният вратар.

Президентът на "Ювентус" Андреа Аниели изчете част от постиженията на Буфон и обяви, че вратарят е получил две предложения за работа в клуба. Буфон каза, че ще обяви до няколко дни какво ще прави в бъдеще. Той обаче добави, че ще "излезе от зоната си на комфорт".

Кариерата на вратаря продължи 23 години. Той дебютира едва на 17 години за "Парма", където игра до 2001 г. преди да премине в "Ювентус". Буфон спечели 23 трофея - три с "Парма", 19 с "бианконерите" и световната титла с Италия през 2006 г.

Дневник