Колоездачът на "Бора" Сам Бенет спечели втора етапна победа в Обиколката на Италия. Ирландецът беше най-бърз в 12-ия етап между Озимо и известната автомобилна писта "Имола", като измина разстоянието от 214 км за 4:49.34 часа.

Бенет надделя по категоричен начин над Дани ван Попел ("Лото Йъмбо") и Николо Бонифацио ("Бахрейн Мерида"). Той започна много рано своя спринт и нямаше как да бъде хванат на финалната линия.

Ирландецът беше пръв и в седмия етап, когато спечели спринта в Прая а Маре. С успеха си Бенет се изравни с известния си сънародник Стивън Роуч, който е победител в Джирото от 1987 г.

Етапът не доведе до никакви размествания в генералното класиране, след като Саймън Йейтс продължава да е носител на розовата фланелка. Британецът от "Мичълтън Скот" има аванс от 47 секунди пред Том Дюмулен и 1.04 минути пред Тибо Пино.

Началото на етапа беше спокойно, но към края на дистанцият заваля силен дъжд, който доведе до много хаотични моменти. Носителят на цикламената фланелка за най-добър спринтьор Елиа Вивиани изостана, заедно с лидера при колоездачите до 25 г. Ричард Карапас, както и четвъртия в генералното класиране Доменико Поцовиво. Сред колоездачите, които имаха проблеми беше и Мигел Анхел Лопес от "Астана".

В крайна сметка "Астана", "Куикстеп" и "Бахрейн Мерида" обединиха сили и върнаха лидерите си в основната група. При навлизане на пситата "Имола" имаше поредица от атаки, основно чрез Карлос Бетанкур ("Мовистар") и Матей Мохорич ("Бахрейн"). Двамата обаче бяха хванати, а на 300 метра от финала Бенет се изстреля и нямаше как да бъде хванат.

"Много съм щастлив, защото финалът беше много труден. Предните пъти трябваше да стоя зад Вивиани, но този път беше нужно да стартирам много по-рано", каза Бенет след етапа.

Със спечелената победа ирландецът добави 50 точки към актива си и вече има 162 точки в класирането за цикламената фланелка. Вивиани не беше сред първите 15 и не взе никакви точки, като авансът му пред Бенет вече е само 22 точки.

В петък предстои 13-ият етап – 180 километра между Ферара и Нервеса дела Баталия. Отсечката е изцяло за спринтьори, след като има само едно изкачване от четвърта категория 20 км преди финала.

Дневник