Руската антидопингова агенция (РУСАДА) остава без акредитация заради липса на напредък. Това обяви генералният директор на Световната антидопингова агенция (WADA) Оливие Нигли след среща на изпълнителния комитет на организацията в Монреал.

Решението беше очаквано, тъй като все още не са изпълнени две от задължителните условия, за да бъдат възстановени правата на РУСАДА. Те бяха спрени през ноември 2015 г., когато страната беше изключена от международната лека атлетика по обвинения в държавно контролирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг.

WADA иска от Русия да признае всички заключения в доклада на комисията "Макларън", който доведе до наказанията и забраната за участие в последните летни и зимни олимпийски игри.

Другото условие е да бъде даден достъп на служителите на Световната антидопингова агенция до допинг пробите и електронната база данни на Московската антидопингова лаборатория.

"Не е имало никакво гласуване, нито имаше предложение (за възстановяването на правата на РУСАДА). Няма никаква промяна", заяви Нигли, цитиран от специализирания сайт за олимпийски спорт insidethegames.biz.

Решението на WADA означава, че Русия ще остане изключена от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) и Международния параолимпийски комитет (IРС). Двете организации поставиха възстановяването на правата на РУСАДА като ключов критерий.

Президентът на IPC Андрю Парсънс заяви пред insidethegamez.biz, че се надява рано или късно това да се случи. На този етап обаче Русия категорично отказва да признае заключенията в доклада "Макларън", а WADA няма намерение да премахне този критерий.

Според новите разпоредби на Световната антидопингова агенция, които влязоха в сила от 1 април, крайното решение за статута на националните антидопингови организации е на изпълнителния комитет, а не на борда на организацията.

По-рано този месец Русия загуби правото да организира стартове в Световната купа по биатлон. В същото време Международният олимпийски комитет (МОК) обяви, че ще обжалва решението на Спортния арбитражен съд в Лозана да отмени доживотните наказания на 28 руски спортисти.

Дневник