Липсата на диалог по темата за разширяването на турнирите на ФИФА е на път да създаде високо напрежение между международната футболна федерация и УЕФА. Двете страни са на различни мнения по инициирането на световно клубно първенство с 24 отбора и нова глобална лига за националните отбори, като създаването им би променило изцяло посоката на развитие на футбола.

В основата на предложението стои президентът на ФИФА Джани Инфантино, който на 12 април потвърди за интерес от чуждестранни компании. Според "Ню йорк таймс" таен консорциум от инвеститори от Близкия изток и Азия иска с бързи действия да придобие правата върху двата турнира срещу 25 милиарда долара.

Решението на швейцареца обаче да избегне дискусии между заинтересованите страни за проект с огромно значение за международния футбол, като същевременно продаде значителен дял от елитните футболни турнири на неизвестни инвеститори от трети страни, беше прието с неодобрение от УЕФА.

"Резервирани сме към предложенията заради прибързаността и липсата на конкретна информация. Комитетът подчерта необходимостта от ясно определена процедура, която да зачита съществуващите структури и органи за вземане на решения и която да включва всички основни заинтересовани страни", заявиха в сряда от Стратегическия съвет към УЕФА на среща в Лион с представители на организацията на Европейските футболни лиги и Международната асоциация на професионалните футболисти.

Именно организацията на Европейските футболни лиги първа се обявиха срещу плановете за разширяване на турнирите под егидата на ФИФА. Становището е, че евентуални промени ще усложнят международния календар и ще доведат до твърде голямо натоварване за футболистите.

Това вероятно накара ФИФА да насочи усилията си директно към най-богатите европейски клубове в опит да ги убеди да се включат в създаването на нов многомилионен турнир. Според "Ню йорк таймс" на тайната среща са присъствали представители от "Манчестър юнайтед", "Барселона", "Реал" (Мадрид), "Манчестър сити", ПСЖ, "Ювентус" и "Байерн".

Плановете са първият сезон на обновената надпревара да се проведе през лятото на 2021 г., а Европа да има 12 представители. Идеята е световното клубно първенството да се провежда веднъж на всеки четири години, като ФИФА очаква чрез новия формат турнирът да генерира приходи между 650 милиона и 1 милиард долара.

Тайната среща допълнително наля масло в огъня и увеличи напрежението между ФИФА и УЕФА. Президентът на европейската организация Александър Чеферин призова европейските клубове да останат единни и се обяви против предложението на Инфантино.

"Асоциацията на европейските клубове не е съюз на едва седем отбора. Да не мислите, че имат значение само един тим от Германия, два от Испания и два от Англия? ФИФА трябва да уважава всички клубове", каза Чеферин пред "Кикер" на 11 май. Според словенеца са необходими допълнителни консултации между всички страни преди да бъде взето конкретно решение.

До момента УЕФА успява да се противопостави на опитите за ФИФА за безпрецедентни реформи във футбола. ФИФА никога не е продавала контрола върху някой от турнирите си или е сключвала сделки с инвестиционни фондове. Въпросът ще бъде повдигнат отново на 24 май в Киев пред Изпълнителния комитет на УЕФА.

Дневник