Лабораторията в Букурещ е прикривала положителни допинг проби чрез бившия си директор Валентин Поп. Това е установило разследване на Световната антидопингова агенция (WАDA), което беше представено на среща на управителния съвет на организацията в Монреал.

Директорът на отдела за разузнаване и разследвания към WADA Гюнтер Юнгер потвърди, че този случай е причината лабораторията в Букурещ да е без акредитация. Тя беше отнета през февруари и оттогава в сградата не могат да се извършват никакви антидопингови дейности, включително тестове на урина и кръв.

Първоначално правата на румънската лаборатория бяха спрени за шест месеца и трябваше да бъдат възстановени през август. Това почти сигурно няма да се случи. В зависимост от резултата от текущото разследване ще стане ясно дали и с колко ще бъде удължена санкцията.

Според разследването на WADA Поп не е действал на своя глава, а под влиянието на "външен субект". Той е прикрил най-малко две положителни проби, взети от неназовани румънски състезатели по борба през 2016 г.

Бившият директор на лабораторията в Букурещ не само не е съобщил за резултата от пробите, а ги е въвел като отрицателни в антидопинговата система за управление и администрация (АДАМС), се казва още в доклада, който първо е изтекъл в германското списание "Шпигел".

"Директорът не е действал сам", обясни Юнгер пред insidethegames.biz. Германецът добави, че ръководеният от него отдел тепърва ще опита да определи "точния характер на външната намеса" в работата на румънската лаборатория.

Юнгер е член на независимата комисия на WADA, чийто доклад доведе до изхвърлянето на Русия от две поредни олимпиади и изключването й от международната лека атлетика.

Той заяви, че "основните участници" в случая с лабораторията в Букурещ са идентифицирани, след като екипът му е интервюирал 11 души. Разкритията се базират на показанията на свидетел, които по думите на германеца са се потвърдили в хода на разследването.

Юнгер изрази увереност, че ситуацията ще бъде разрешена "колкото се може по-скоро". В близките дни директорът на отдела за разследвания към WADA ще се срещне с румънския спортен министър Йона Бран.


"Разбира се, че е притеснително", каза президентът на WADA Крейг Рийди за случая с лабораторията в Букурещ и похвали своите колеги от отдела за разследвания. "Имаме много добър екип. Вярвам напълно в тяхната работа и съм сигурен, че ще стигнат до дъното на това", добави британецът.

Дневник