Рафаел Надал загуби първи сет в турнира от сериите "Мастърс" в Рим, но направи обрат срещу Фабио Фонини и се класира за полуфиналите. Седемкратният шампион в италианската столица се наложи с 4:6, 6:1, 6:2 след 2.15 часа игра.

Мачът започна отлично за Надал, който реализира ранен пробив, затвърди го и поведе с 4:1. Световният номер 2 обаче изненадващо изпадна в дупка и загуби пет поредни гейма, което доближи Фонини на един сет от четвъртата му победа срещу носителя на 16 титли от Големия шлем.

Надал бързо превключи на обичайната предавка и не допусна да се стигне до изненада. 31-годишният испанец проби рано и във втория сет, след което увеличи аванса си до 3:0. Фонини спря серията на съперника за 1:3, но това беше всичко, което успя да направи в този сет.

В решаващата трета част седемкратният шампион в Рим отново успя да реализира ранен пробив, който затвърди за 3:1. Той отново спечели подаването на съперника за 5:2, след което приключи мача на свой сервис.

След като загуби първата част, Надал не даде нито една точка за пробив на Фонини и даде едва седем точки на свой сервис във втория и третия сет. Той записа 11-а победа в 14-ия си мач срещу 30-годишния италианец, който заема 21-ото място в световната ранглиста.

В опит да се класира за десети финал при 14-ото си участие в Рим Надал ще срещне сънародника си Пабло Кареньо Буста или финалиста от Australian Open Марин Чилич. Другият полуфинал ще бъде определен от мачовете Новак Джокович срещу Кей Нишикори и Александър Зверев срещу Давид Гофен.

Дневник