Голямото съперничество между Рафаел Надал и Новак Джокович ще бъде подновено след едногодишно прекъсване. В събота 31-годишният испанец и 30-годишния сърбин ще се изправят един срещу друг в полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Рим.

Джокович стигна до финалната четворка след страхотен обрат срещу Кей Нишикори. Четирикратният шампион в Рим преодоля кошмарен първи сет и спечели с 2:6, 6:1, 6:3 след здрава битка, продължила 2 часа и 21 минути.

Джокович допусна пробив още в първия гейм на мача. Нишикори доминираше от дъното на корта, пращаше по-дълбоко ударите си и караше съперника да бърка по-често. В същото време японецът почти не допускаше непредизвикани грешки и набързо реализира втори пробив, който успя да затвърди за 5:1.

В осмия гейм, когато Нишикори сервираше за спечелването на първия сет, Джокович стигна до първата си точка за пробив в мача. 28-годишният японец обаче не допусна колебания, отрази възможността за сърбина и затвори първата част.

Нишикори имаше шанс да започне с пробив и втория сет. Джокович обаче се измъкна от трудната ситуация и това се оказа повратен момент. Носителят на 12 титли от Големия шлем проби в следващия гейм, спаси точка за рибрейк, за да затвърди предимството си, след което отново спечели подаването на съперника - 4:0.

Японецът върна единия пробив, но след това отново се пропука на свой сервис. Джокович поведе с 5:1, след което не пропусна шанса да сервира за спечелването на сета.


Решаващата трета част предложи изключителна битка с маратонски геймове, изтощителни разигравания и много емоции.

Джокович нанесе първия удар с пробив за 2:1, но японецът отговори с много агресивна игра и веднага върна пробива.

Последва медицински таймаут за сърбина, който се прибра в съблекалнята за около пет минути. След подновяването на играта Джокович трябваше да спасява точка за пробив. С много усилия той успя да измъкне сервис гейма си за 3:3, след което реализира ключов пробив за 4:3 в поредния драматичен гейм.

Четирикратният шампион в Рим трябваше да се бори здраво, за да затвърди пробива, но го направи и това окончателно пречупи Нишикори. Японецът допусна поредица от грешки, сервирайки за оставане в мача при 3:5 и допусна нов пробив, който сложи точка на спора.

Джокович записа 13-а победа в 15-ия си двубой с Нишикори. Сърбинът се класира за първия си полуфинал от лятото на 2017 г., когато спечели турнира на тревни кортове в Ийстборн.

Джокович прави най-силния си турнир, откакто в началото на годината се завърна на корта след половин година отсъствие заради операция на лакътя. Той ще преследва пети пореден финал в Рим, като за целта трябва да запише 27-а победа в 51-ия си мач с Надал.

Двамата не са се срещали от полуфиналите на мастърса в Мадрид през 2017 г., когато испанецът спечели убедително с 6:2, 6:4. Преди това Джокович имаше серия от седем поредни победи срещу Надал.


По-рано днес световният №2, който преследва осма титла в Рим, също трябваше да прави обрат, за да стигне до полуфиналите.

Испанецът победи Фабио Фонини от Италия с 4:6, 6:1, 6:2 и за десети път от 14 участия ще е част от финалната четворка в италианската столица.

В другия полуфинал Марин Чилич, който от понеделник ще измести Григор Димитров от четвъртото място в света, очаква победителя от мача между миналогодишния шампион Александър Зверев и Давид Гофен.

Дневник