„Челси" и "Манчестър юнайтед" излизат един срещу друг във финала за Купата на Англия в опит да завършат сезона с трофей. Битката за отличието в най-стария футболен турнир в света е днес от 19.15 часа на стадион "Уембли" в Лондон.

"Манчестър юнайтед" ще търси своя 13-и трофей в надпреварата, с който ще изравни рекорда на "Арсенал". За последно "червените дяволи" триумфираха във ФА къп през 2016 г., когато беше сложен край на 12-годишната суша без отличие в турнира.

"Челси" достигна до финала за втора поредна година. Сините от Лондон бяха близо да постигнат дубъл в първия сезон на Антонио Конте, но след като спечелиха титлата във Висшата лига, не успяха да прибавят Купата на Англия след загуба oт "Арсенал" (1:2).

"Челси" преследват осмия си трофей в най-старата футболна надпревара, но първи от 2012 г., когато под ръководството на Роберто ди Матео лондончани победиха "Ливърпул" с 2:1.

Двубоят ще предложи нова глава от дуела между мениджърите Жозе Моуриньо и Антонио Конте. Напрежението между двамата назря още през миналия сезон, когато "Челси" разби "Юнайтед" с 4:0. Тогава португалецът нарече своя италиански колега "клоун" заради бурната му радост при головете.

През настоящия сезон войната на думи през медиите и взаимните обвинения продължиха. Според Конте обаче двамата с Моуриньо са заровили томахавката. "Отношенията между мен и него са нормални и със сигурност ще му стисна ръката", каза 48-годишният италианец на пресконференцията преди мача.

Той може да се окаже в куриозната ситуация да бъде уволнен, веднага след като е спечелил трофей. Раздялата между италианеца и лондонския клуб изглежда почти сигурна заради незадоволителния сезон на тима. Сините останаха извън първите четири във Висшата лига, а в Шампионската лига отпаднаха в осминафиналите.

"Мога да кажа със сигурност, че това ще е последният ми мач... за сезона. Последният за мен и за отбора, но много добре знаете, че имам договор и съм отдаден на клуба", каза Конте, който има контракт до лятото на 2019 г.

Италианецът няма проблем с контузени играчи преди сблъсъка, докато в лагера на "Юнайтед" основният реализатор на тима Ромелу Лукаку и полузащитникът Маруан Фелайни са под въпрос.

Очакванията са двубоят да предложи тактическа битка, като специалистите не очакват зрелище на "Уембли". Едва три от последните 13 срещи между двата отбора завършиха с повече от два отбелязани гола.

Малкото загубени финали от Моуриньо дават известно предимство на "Юнайтед".

Бившият мениджър на "Челси" е спечелил 12 от 14-те мача, в които водените от него отбори са играли за трофей. Според португалеца обаче досегашните му постижение нямат значение за изхода от финала с "Челси".

"Това, което сме направили в миналото, няма нищо общо с предстоящия мач. Рекордите не играят на терена, там са 11 срещу 11 и всеки се опитва да даде най-доброто от себе си, за да спечели", каза Моуриньо в навечерието на мача.

Португалецът смята, че финалът не е от решаващо значение за цялостната оценка за сезона на "Юнайтед" и евентуална загуба няма да го определи като провал.

"Няма да променя вижданията си за сезона само заради един мач. Можете да го анализирате, както поискате", заяви той.

dnevnik.bg