Един от най-обичаните отбори в Италия "Парма" се завръща в Серия А, след като си осигури второто място в крайното подреждане. "Пармалатите" победиха "Специя" с 2:0 като гост с голове на Фабио Чераволо и Амато Чичирети в 11-ата и 61-ата минута.

Тимът се завръща в елита на Италия след четиригодишно отсъствие. "Парма" изпадна през сезон 2014-15, когато завърши на последното 20-о място и имаше големи финансови проблеми.

За двукратният носител на Купата на УЕФА (1994-95 и 1998-99) това е трета поредна промоция, което е безпрецедентен случай в италианския футбол. За три години "Парма" се изкачи от четвъртото ниво Серия D до елита. През сезон 2015-16 тимът завърши първия в четвърта дивизия, после беше втори в Лега Про B, а през този сезон отново втори в Серия B.

В петък вечер победата над "Специя" се оказа достатъчна на "Парма" да си гарантира второто място, след като прекият съперник "Фрозиноне" завърши направи 2:2 с "Фоджа" у дома.

Другият тим, който влиза директно в Серия А е "Емполи". Сините много отдавна си осигуриха златните медали.

След края на мача много емоционален беше капитанът Алесандро Лукарели, който остана в тима и след изпадането от елита. Централният защитник продължава да играе, въпреки че е на 40 години и отложи отказването си от футбола, за да помогне на "Парма" да се завърне в елита.

"Обещах на хората, че ще върнем "Парма" в Серия А и го изпъних. Приключението през последните три години беше много трудно, но никога не се отказахме. Сега спокойно мога да кажа край и да мисля за пенсиониране. Ще видим какво ще стане", каза Лукарели.

В плейофите за определяне на третия нов член на Серия А играят шест отора. Петият и осмият "Венеция" и "Перуджа" ще определят единия полуфиналист, който ще срещне "Палермо" на българския национал Ивайло Чочев. В другия поток са "Бари" и "Читадела", които завършиха шести и седми, и ще играят "Фрозиноне".

Накрая има финал в два мача, който определя последният отбор, влизащ в Серия А.

dnevnik.bg