Рафаел Надал спечели епизод 51 от великото съперничество с Новак Джокович и се класира за десетия си финал в турнира от сериите "Мастърс" в Рим. В здрава битка, продължила близо два часа, седемкратният шампион в италианската столица се наложи със 7:6 (4), 6:3.

31-годишният испанец и 30-годишният сърбин се изправиха един срещу друг за пръв път от една година. Двамата оправдаха очакванията за познатия гладиаторски дуел с дълги и изтощителни разигравания от дъното на корта и борба за всяка топка.

Здравата битка започна от първата точка. В началото предимството беше на страната на Джокович. Сърбинът имаше две възможности за пробив още в първия гейм, но Надал се измъкна от трудната ситуация и обърна подаването си.

Седемкратният шампион не успя да спечели нито една точка в първите два гейма, в които посрещаше. Той обаче се възползва от първия момент на колебание в началния удар на съперника. Испанецът стигна до шанс за пробив в шестия гейм и се възползва, след което затвърди предимството си за 5:2.

При 5:3 Надал сервираше за спечелването на първия сет, но се пропука. Джокович върна пробива, след което обърна подаването си от 15:30, за да изравни резултата - 5:5. Двамата спечелиха лесно следващите си сервис геймове и стигнаха до тайбрек.

В решаващият гейм испанецът и сърбинът си размениха по два минипробива в първите шест точки, а смяната на полетата дойде при 3:3. Световният номер 2 излезе с минипробив напред при 4:3. Джокович го върна за 4:5, но загубите следващите си две подавания и Надал спечели първата част след 72 минути игра.

Носителят на 16 титли от Големия шлем пренесе инерцията във втория сет и заигра изключително стабилно, а Джокович му започна да изостава от темпото на съперника. Надал реализира пробив на нула още в третия гейм, затвърди го и поведе с 3:1.

Испанецът не даде нито един шанс за пробив на сърбина във втория сет. При 3:5 Джокович, който преследваше пети пореден финал в Рим, се пропука за втори път, сервирайки за оставане в мача.

Надал записа втора поредна и общо 25-а победа срещу Джокович. Преди това сърбинът се намираше в серия от седем поредни победи срещу испанеца.

В опит да спечели осма титла от десет финала при 14-ото си участие в Рим Надал ще се изправи срещу победителя от мача между миналогодишния шампион Александър Зверев и Марин Чилич.

Испанецът се нужда от още една победа, за да си върне първото място в световната ранглиста.

Джокович изигра най-силния си турнир, откакто в началото на годината се завърна на корта след шест месеца отсъствие заради операция в лакътя.

Сърбинът, който с четирите си титли е вторият най-успешен играч в историята на турнира в Рим, не успя да стигне до финала едва за четвърти път при 12-ото си участие в италианската столица.

dnevnik.bg