Крис Фрум се върна в битката за Обиколката на Италия след победа в 14-ия етап. Четирикратният шампион в "Тур дьо Франс" триумфира в изкачването на Монте Дзонколан, считано за най-трудната височина в Европа (10 километра дължина, 12% среден наклон и 22% максимален).

Звездата на "Скай" беше главното действащо лице в етапа и отговори подобаващо след големите проблеми, които имаше по-рано в Джирото. Фрум, който преди етапа изоставаше с 3:20 минути от носителя на розовата фланелка Саймън Йейтс, направи атака 4.2 км преди финала и пресече финала пред останалите претенденти.

32-годишният британец измина 186-километровата отсечка за 5.25:31 часа, като изпревари Йейтс с шест секунди. Доменико Поцовиво завърши трети с пасив от 23 секунди, следван от Мигел Ангел Лопес (+24 сек.), миналогодишния шампион Том Дюмулен (+37 сек.) и Тибо Пино (+42 сек.).

Фрум записа и нов рекорд за бързо изкачване на височината - 39:58 минути. Предишният рекорд беше на италианеца Иван Басо от 2010 г. (40:45 мин.).


Успехът на Фрум му позволи да се изкачи със седем позиции до петото място в генералното класиране. Розовата фланелка остава на гърба на Саймън Йейтс, който вече има аванс от 1.24 минути пред Дюмулен.

Поцовиво излезе трети на 1:37 мин., а Пино загуби една позиция и вече е четвърти (+1.46 мин.). Изоставането на Фрум е 3:10 минути.

"Невероятно е да спечелиш на Монте Дзонколан, защото тази височина е легендарна. Не знаех, че времето ми е рекордно, но не съм се целил в това, а просто да спечеля секунди срещу останалите", каза Фрум след финала.

Седем бегълци се откъснаха от началото: Лоран Дидие и Мадс Педерсен от "Трек", Якопо Моска ("Вилиер Триестина"), Матео Монтагути (AG2R), Франческо Гаваци от "Андрони", Енрико Барбин от "Бардиани" и Валерио Конти (ОАЕ).

Отборите с претенденти за генералното класиране задаваха здраво темпо, но беше ясно, че развръзка ще има едва на последното изкачване. Точно при началото на Дзонколан голяма група от бегълците бяха прибрани, а единствен пред основната група се задържа Валерио Конти.

Победителят на Дзонколан от 2011 г. Игор Антон ("Дайменшън Дата") опита амбициозна атака от самото начало на височината и настигна Конти. Малко по-късно към тях се присъедини и Майкъл Уудс ("Драпак"). Канадецът беше с най-свежите крака и бързо успя да се откъсне.

Зад него в групата обаче високо темпо наложи Ваут Пулс, който работеше за Крис Фрум. Той хвана един по един откъсналите се колоездачи и същевременно редуцира групата. Фабио Ару рано беше изръсен, заедно с Давиде Формоло от "Бора" и Ричард Карапас. Шампионът от 2017 г. Том Дюмулен обаче се държеше и не позволи на другите да заминат, карайки със собствено темпо.

Крис Фрум беше първият от лидерите, който атакува, след като тръгна 4.2 километра преди финала. Първоначално Саймън Йейтс и Доменико Поцовиво се закачиха за звездата на "Скай", но след това той се откъсна.

До финала нямаше кой да хване Фрум, като само Йейтс успя да завърши близо до него и да не губи много време. Британецът от "Мичълтън Скот" обаче спечели време срещу всички останали, каквато беше и основната му цел.

dnevnik.bg