Марк Маркес нанесе решителен удар на съперника си за титлата в MotoGP Андреа Довициозо, след като взе трета поредна победа. Шампионът в кралския клас беше над всички в Гран при на Франция на пистата "Льо Ман", докато италианският му съперник отново не завърши.

Състезанието беше много драматично и изпълнено с интересни моменти. Втори след Маркес завърши Данило Петручи. Едва за втори път в кариерата си италианецът се качи на подиума. Трети пък беше легендата Валентино Роси. Доктора записа втори подиум през 2018 г. след третото място в Катар.

"Имах някои проблеми със задната гума, но в момента, когато тя загря вече можех да натискам повече. Резултатът е много силен, защото по традиция на тази писта сме бавни", каза световният шампион.

С победата Маркес вече има 95 точки и отвори огромна преднина в класирането. Вторият Маверик Винялес е с 36 по-малко, а Йоан Зарко е трети с 58 точки. Следват Валентино Роси с 56, Петручи с 54 и Джак Милър с 49. Довициозо се срина до седмо място с едва 47 точки, а преди старта в "Херес" водеше.

Успехът е 38-и за Маркес в кралския клас, с което той се изравни на пето място във вечната ранглиста с Кейси Стоунър. Пред тях на 4-о място е Хорхе Лоренсо с 44.

На старта Маркес потегли отлично и поведе, но не успя да влезе в най-добрата траектория в първия завой. Там се вмъкна потеглилия от полпозишън Йоан Зарко, следван от двамата пилоти на "Дукати" Хорхе Лоренсо и Андреа Довициозо.

Амбициозно потегли и Андреа Яноне със "Сузуки", но мотоциклетът му изгуби сцепление и той се озова в чакъла.

В първите няколко обиколки имаше поредица от изпреварвания. Накрая Довициозо поведе колоната, след като изпревари Лоренсо. Точно тогава обаче италианецът изпусна контрол над мотоциклета си и също падна, което значеше край на състезанието му.

След средата на дистанцията Маркес започна да се движи с по-високо темпо от останалите, заради твърдите си гуми. Той се възползва и от падането на Йоан Зарко, а накрая изпревари Лоренсо, за да поведе колоната.

Испанецът от "Дукати" започна да пропада в класирането и беше изпреварен от Петручи и Роси, а след това и от Джак Милър и Дани Педроса. Топ 10 допълниха Маверик Винялес, Кал Кръчлоу, Алейш Еспаргаро и Алекс Ринс.

Следващият старт за сезона е на 3 юни за Гран при на Италия на пистата "Муджело".

Дневник