Рафаел Надал спечели осма титла от турнира на червени кортове в Рим след победа във финала над Александър Зверев. Испанецът за пореден път доказа невероятната си психика и се измъкна от много трудна ситуация, но пречупи 21-годишния германец с 6:1, 1:6, 6:3. Левичарят от Майорка се нуждаеше от 2.06 часа, за да се справи с миналогодишния шампион.

Успехът е първи за Надал в италианската столица от 2013 г. За последно той игра финал в Рим преди четири години, но загуби от Новак Джокович. Надал спечели осемте си титли на италианска земя при участие на 10 финала.

За испанеца титлата е 78-а в кариерата и общо 32-а в турнир от сериите "Мастърс".

Той се измъкна от много тежка ситуация, след като започваше и трите сета, допускайки пробив. В решителната част изоставаше с 1:3, но тогава заваля дъжд, който доведе до 50-минутна пауза. Надал взе пет поредни гейма и стигна до успеха.

След победата Надал ще се върне на първо място в световната ранглиста, където отново ще изпревари Роджър Федерер, който почива до "Уимбълдън".

Зверев започна много вдъхновено мача и реализира пробив в първия гейм. Той бързо поведе с 40:0 и даде само две точки на съперника си, преди да поведе. Този развой обаче по-скоро ядоса седемкратния шампион и той веднага върна пробива.

До края на сета Надал не даде нито гейм на съперника си и след 33 минути успя да затвори първата част с 6:1.

Надал не само, че реализира три пробива, но и беше много стабилен. Той вкара 70% от първия си сервис, спечели 58% от точките при него и 100% от тези на второто подаване. При Зверев показателите бяха много ниски, като германецът спечели едва около 30% от точките на първи и втори сервис.

След паузата третият в света излезе като преобразен и за отрицателно време поведе с 5:0. Зверев два пъти проби Надал и просто държеше много високо ниво на играта си. Испанецът не допускаше видими грешки, но се дръпна малко по-назад от основната линия и това предостави инициативата на германския му съперник.

Все пак Надал взе един гейм, преди Зверев да си спечели подаването и да отговори със същия резултат, както в първия сет.

Решителната част започна по познатия сценарий – с пробив на сметката на Зверев. Германецът бързо увеличи преднината си до 3:1, но точно в този момент започна да вали дъжд, който за кратко прекрати срещата.

Двамата изиграха един гейм, спечелен от Надал, когато отново заваля и този път тенисистите бяха изведени от корта. След 50 минути пауза мачът беше подновен.

Матадор от Майорка показа страхотен характер и започна с пробив, а след това го затвърди, за да поведе с 4:3 за първи път в третата част и изобщо след първия сет в мача. Това се оказа и повратен момент в мача, защото Надал реализира втори пореден пробив в осмия гейм.

Испанецът буквално беше безгрешен и с много стабилна игра отчая съперника си, който започна по-често да греши. Надал се възползва от това и затвори срещата с пет поредни гейма на сметката си.

Дневник